Skip to content Skip to footer

Jasenko Đorđević, jedinstveni umjetnik sa skalpelom u ruci

Tuzlak Jasenko Đorđević sasvim slučajno našao je svoj životni poziv, a on ga je odveo dalje nego je ikada i mogao zamisliti. O njemu su izvještavali najveći svjetski mediji kao što su CNN, NBC, Russia Today, National Geographic, a njegovi radovi objavljeni su u britanskom Guardianu… I sve što radi doslovno stane na vrh olovke. Jasenko, naime, pravi minijaturne skulpture od grafita.

– Brat mi je u januaru 2010. godine poslao link sa fotografijama umjetničkih djela Daltona Ghettija, koji je radio skulpture na vrhu grafitne olovke. Postavio mi je izazov da i ja pokušam nešto slično uraditi i pokazalo se da to mogu – priča Jasenko.

Kaže da je uvijek imao sklonost ka minijaturama i umjetnosti, iako formalnog umjetničkog obrazovanja nema.

– Još 2007. godine napravio sam brod od komadića papira veličine 1,5 puta 2,5 milimetara. Čak sam ga kandidirao i za Guinnessov rekord, ali mi je tada postupak verifikacije bio prekompliciran. Kada je u pitanju umjetnost, rekao bih da nisam savršen crtač, ali mislim da imam dara – navodi Đorđević.

O minijaturnim skulpturama kaže da je sve naučio sam, jer se ovakvom umjetnošću, kada je on počeo, u Evropi niko nije bavio.

– Radim hirurškim skalpelom i iglama, a pri tome ne koristim nikakva povećala. U toku rada fotografiram skulpturu, pa onda na uvećanoj fotografiji uočavam greške. Moj prostor za rad je veličine dva do četiri milimetra, tako da se sve mora unaprijed isplanirati. Prostora za grešku praktično nema – objašnjava on način svoga rada.

S obzirom na to da je bio jedan od pionira u ovoj vrsti umjetnosti, brzo je privukao pažnju širom svijeta. Njegovi radovi bili su dio reklamnih kampanja, imao je pet samostalnih izložbi, a jedna od njih održana je prošle godine u Norveškoj.

– Imao sam dosta sreće da se za moj rad čuje širom svijeta. Zahvaljujući tome imao sam mnogo prodaja, ali i poslovnih kontakata, iako nisam previše radio na samopromociji – kaže Jasenko.

Čini se da je dovoljna reklama kada čujete da je neko napravio Mikelanđelovog Davida od dva milimetra.

Leave a comment

0/100