Skip to content Skip to footer

Pohod na četiri olimpijske planine prvog dana zime

Međunarodni centar za mir (IPC) – Internacionalni festival Sarajevska zima organizirat će 21. decembra pohod na olimpijske planine Bosne i Hercegovine, Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnicu, što će, kako je rekao predsjednik Predsjednik IPC- Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić, biti prilika da u formi olimpijskog znaka Citius, Altius, Fortius “nađemo svoje mjesto u novom ritmu života u ovoj zemlji”. Učesnici ovog pohoda krenut će iz Sarajeva, s Trga Olimpijskog centra Skenderija.

Partneri ove akcije su Skijaški savez BiH i Planinarski savez BiH. Pohod će biti realiziran kroz planinarenje i postavljanje simbola mira na vrhovima olimpijskih planina, organiziranjem sportskih takmičenja i kreativnim umjetničkim performansima u urbanim i planinskim prostorima.

Cilj projekta je promocija sporta, kulturnog turizma i umjetnosti, a pokrovitelj projekta je Državna komisija za saradnju s UNESCO-m.

Spahić je kazao da će za Festival Sarajevska zima ovaj projekt biti prilika da prezentira festivalski program, zajedno s institucijama koje su u duhu ovog izuzetnog kulturno-historijskog značenja festivala, jer je riječ o 34 godine tradicije nakon olimpijskih igara.

– Pozvali smo turiste i građane koji žive u ovim krajevima da osjete konekciju s gradom na nov način te da ljudi u Sarajevu nauče imena vrhova četiri olimpijske planine – kazao je Spahić, dodajući da se radi o inspirativnoj akciji kojom žele mapirati tačke mira, slobode i života.

Leave a comment

0/100