Skip to content Skip to footer

Najljepše pećine u BiH

Bosna i Hercegovina bogata je prirodnim ljepotama, a osim prelijepih planina, jezera, rijeka, vodopada, šuma tu su i brojne pećine. Osim što kriju raznovrsan, tajanstveni biljni i životinjski svijet, bosanskohercegovačke pećine sve su više mamci za brojne turiste i avanturiste.

Stalaktiti, stalagmiti, meandre… samo su neki od pećinskih ukrasa koji očaravaju svojom ljepotom. Ako ste strastveni putnik i uživate u prirodi, predstavljamo vam najljepše pećine u BiH koje možete posjetiti i osjetiti fenomenalan doživljaj.

Vjetrenica

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Smještena je 300 metara istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te 12 kilometara udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora, odnosno 80 kilometara od Mostara.

Ukupno je otkriveno oko 7.014 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu koji u ljetnom periodu pravi prirodnu klimu. Unutarnja temperatura zraka je 11,4, a vode 11,3 stepena Celzijusa. Tu su pronađeni ostaci kostiju medvjeda i leoparda kao i crteži stari više od 10.000 godina.

Bijambare

Bijambare su zakonom zaštićeno područje. Nalazi se uz magistralnu cestu Sarajevo – Tuzla uz rub Nišićke visoravni. Prostire se na 370 hektara i obuhvaća gustu crnogoričnu šumu, pašnjake, brojne kraške fenomene kao što su vrtače i ponori dvaju potoka, te šest pećina.

Najveća pećina se naziva Glavna bijambarska pećina, Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare. Ova pećina je duga 420 metara i sastoji se od četiri hodnika od kojih je posljednji najveći i naziva se “koncertna dvorana”. U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađeni su ostaci pećinskog čovjeka, alat za obradu kamena, te ostaci nekih životinja.

Kada je riječ o životinjskom svijetu u pećini, u njoj je zastupljeno deset vrsta od kojih najviše šišmiša i cvrčaka čije nastambe postoje najviše u mračnim neosvijeljenim dijelovima pećina, a koji iz svojih staništa izlaze kada u pećinu uđe veliki broj posjetilaca ili glasne djece.

Djevojačka pećina

Djevojačka pećina nalazi se na 12. kilometru od Kladnja, u naselju Brateljevići. Predstavlja jednu od najinteresantnijih pećina u Bosni i Hercegovini jer je s njom u vezi legenda o hrabroj djevojci čiji se grob nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Legenda datira još iz osmanskog perioda od kada se prenosila s generacije na generaciju.

Djevojačka pećina je poznata i po tome što ima obilježja čak i iz antičkog doba, a pretpostavlja se da je bila i bogumilsko kultno mjesto. U pećini su pronađeni crteži – gravure jahača na konjima, scena lova, jeleni, ljudske figure, površine s tačkicama. Sve ove gravure i crteži upućuju na epohu starijeg kamenog doba – paleolitika, stare i više od 10.000 godina.

Orlovača

Pećina Orlovača je jedna od najljepših pećina na prostoru BiH. Nakit Orlovače je unikatan. To su neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju s fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja.

Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometara, a za turiste je uređeno oko 560 metara sa betonskim stazama i savremenom rasvjetom. Orlovača je izvanredan speleološki objekat, u kome je živio Pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda, prije više od 16.000 godina.

Pećina je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša. Pored kostiju medvjeda, pronađenih na udaljenosti od oko 400 metara od ulaza u pećinu, nađeni su i vrlo zanimljivi arheološki detalji, kao što su fragmenti keramike iz mezolita, zatim amoniti – stanovnici mezozojskog mora, i sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina.

Govještica

Pećina Govještica ili Dugovještica nalazi se na 21 kilometar od Rogatice. Duga je  9.682 metra, koliko je za sada istraženo, a proces istraživanja se nastavlja. U unutrašnjosti pećine je jezero širine do 15 metara, nekoliko manjih jezera i jedan potok koji ponire prije jezera.

Dugovještica je bogata pećinskim nakitom, stalaktitima, stalagmitima, draperijama, kristalom… Neki speleolozi tvrde da su u pećini kosti i lobanja pećinskog prahistorijskog medvjeda, čija je vrsta izumrla prije 20.000 godina iz perioda mamuta i Ledenog doba.

Lukina pećina

Lukina pećina se nalazi u Parku prirode Tajan kod Zavidovića. Ovdje su pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stari više od 15.000 godina. Ova pećina je pristupačna čak i amaterima.

Poznata je po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa kao i po stalagmitu koji podsjeća na majku s djetetom. Pećinu nastanjuju razne vrste insekata, gmizavaca i pauka. Ovdje možete pronaći endemski Bosanski ljiljan (Lilium Bosniacum), koji je vjekovima bio simbol bosanske države. U Ukrasnoj pećini u potoku Suha otkrivena je nova životinjska vrsta nazvana Tajanska pećinska mokrica koja se nalazi samo na Tajanu. Porodica kojoj pripada ova vrsta se tretira kao vrlo stara i poznata, upravo po priličnom broju pećinskih vrsta kojih je najviše na Balkanskom poluostrvu.

Leave a comment

0/100