Skip to content Skip to footer

Miholjsko ljeto produžilo turističku sezonu: Broj turista u HNK povećan za 12 posto

Miholjsko ljeto u Mostaru je produžilo ljetnu sezonu i uprkos kalendarskom jesenjem periodu mostarski skakači sa Starog mosta skaču gotovo kao u jeku turističke sezone, a stara gradska jezgra preplavljena je turista iz raznih krajeva svijeta.

Turisti su uživali u ljepotama grada na Neretvi, ispijanju kafe na terasama suncem obasjanih ugostiteljskih objekata, fotografiranju uz nadaleko poznati Stari most, ali i pogledu na adrenalinom ispunjen tradicionalni skok s UNESCO-ovog zaštićenog spomenika.

Da je postsezona iznad očekivanja potvrdio je zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim. Kako navodi, dovoljno je vidjeti turiste i atmosferu koja vlada u staroj gradskoj jezgri Mostara da se shvati kako je lijepo vrijeme krajem oktobra za turističku sezonu donijelo blagodati.

Ističe da je za sada nezahvalno govoriti o broju turista koji su došli i koji će doći u postsezoni, međutim statistički podaci govore da je ljetna sezona bolja od prethodne.

– Tokom ove sezone, prema našoj procjeni i statističkim podacima Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, broj gostiju je povećan za 12 posto u odnosu na prošlu sezonu, a broj noćenja čak za 15 posto. Posjećujući sajmove za pripreme turističke sezone vidjeli smo da postoji ogromno interesovanje za BiH, da turisti žele doći na naše prostore. Ne samo da prođu, već i da borave u našoj zemlji. Turisti se zadržavaju u Mostaru i Hercegovini, jer smo napravili veliku ponudu s velikim brojem sadržaja. Ipak, sadržaja nikada nije dosta – kazao je Temim, dodavši da je broj uvijek daleko veći od onoga s kojim se raspolaže.

U Mostaru postaje praksa iz godine u godinu, da sezona bude bolja od prethodne, a samim tim se obaraju i novi rekordi.

-Nije bilo kontinenta s kojeg turista nismo imali. Najviše turista iz zemalja Zaljeva i dalekog Istoka. Veliki je broj gostiju iz Turske. Tradicionalno su naši gosti iz Evrope, Poljaci. Mađari, Italijani za koje mi je posebno drago da se vraćaju – istakao je Temim.

Uprkos nesigurnim podacima o broju gostiju koji posjete Hercegovačko-neretvanskog kantona, svjedoci smo da je grad na Neretvi daleko najzanimljiviji turistima u ovom kantonu, ali bez sumnje i u široj regiji.

Leave a comment

0/100