Skip to content Skip to footer

Historijski maksimumi u turističkoj posjećenosti Banje Luke

Banja Luka posljednjih godina bilježi historijske maksimume kada je u pitanju turistički promet, a od 2017. godine se posebno aktivno radi na regionalnoj promociji, s naglaskom na aktivne odmore i festivale.

U Turističkoj organizaciji Banje Luke kažu da je velika šansa ovog grada na regionalnom turističkom tržištu, pozicija Banje Luke između regionalnih centara kao što su Sarajevo, Beograd, Zagreb, Split, Rijeka, Ljubljana, Osijek, Novi Sad, Mostar, s obzirom na to da su svi u krugu do četiri sata vožnje automobilom.

– I pored historijskih maksimuma turističkog prometa, a s obzirom na potencijale koje ima Banja Luka, grad još nije dovoljno pozicioniran na turističkom tržištu. Svakako, iz godine u godinu primjetni su pomaci nabolje. Ograničenja daljnjeg unapređenja turizma predstavljaju nedovoljni broj smještajnih kapaciteta, jer je ukupno 1.900 registrovanih kreveta i uvođenje jeftinih aviolinija preko banjalučkog aerodroma – objasnio je Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banje Luke.

Prema posljednjim obrađenim statistički podacima za prvih deset mjeseci 2017. godine, Banju Luku je posjetilo ukupno 68.259 turista koji su ostvarili 104.974 noćenja, što znači da je prosječno zadržavanje bilo oko jednog i po dana.

Najveći broj turista Banja Luka ima u maju i oktobru, s tim da su brojevi posjeta prilično ujednačeni tokom cijele godine.

– Ne postojanje sezonalnosti u banjalučkom turizmu je dobro za turističku privredu i kvalitet turističke ponude. To nam govori da je Banja Luka atraktivna turistička destinacija tokom cijele godine – istakao je Šukalo.

Turistička organizacija grada Banja Luka nema indikatore za praćenje posjećenosti pojedinih turističkih lokaliteta. Međutim, na osnovu interesovanja turista iskazanih preko info centara i putem interneta, najviše turista je zainteresovano za razgledanje užeg gradskog jezgra i tvrđave Kastel, posjetu trapističkom samostanu Marija Zvijezda, zatim za rafting na Vrbasu i druge zanimljive događaje.

Leave a comment

0/100