Skip to content Skip to footer

EYOF u svijet šalje predivnu sliku Bosne i Hercegovine 

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019, koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara ove godine, sjajna je prilika i šansa da u svijet ode jedna nova slika iz Bosne i Hercegovine.

EYOF predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, a tokom EYOF-a takmičenja će biti održana u osam disciplina, odnosno osam sportova raspoređenih na sedam borilišta.

Alpski sportovi i discipline iz alpskog programa bit će održani na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici, biatlon takmičenje na Dvorištima, cross country na Igmanu, a snowboarding na Bjelašnici.

Velika natjecanja

Od „ledenih“ takmičenja, u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ – Zetra bit će održan turnir u hokeju, u Skenderiji će biti takmičenje u umjetničkom i brzom klizanju, a na Palama, u dvorani „Peki“ takmičenje u karlingu.

Učešće na EYOF-u 2019. godine potvrdilo je 46 zemalja članica Evropskog olimpijskog komiteta, a broj učesnika se kreće oko 1.600 sportista zajedno s njihovim trenerima. Očekuje se još oko 200 do 250 stranih gostiju, odnosno delegata, sudija, tehničkih delegata i drugih zvaničnika, predstavnika međunarodnih sportskih federacija…

Benefiti same organizacije EYOF-a višestruki. Ako se posmatra sa sportskog aspekta onda je potrebno znati da organizacija jednog ovakvog sportskog takmičenja sigurno predstavlja osnov, pretpostavku za organiziranje svih budućih velikih natjecanja u ovim disciplinama.

Ovo nije samo sportski događaj, već širenje, prije svega prijateljstva, izgradnje povjerenja među ljudima, pogotovo među mladima, na neki način diže i predstavlja jednu novu razvojnu fazu Bosne i Hercegovine.

Ceremonija otvaranja

Predsjedništvo BiH generalni je pokrovitelj ove manifestacije, a značajna sredstva izdvojile su entitetske vlade. Osim toga, oni su u svom aranžmanu učestvovali u izgradnji, adaptaciji borilišta i u infrastrukturnim radovima. Tu su i gradovi domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo kao nositelji ove aktivnosti, te Olimpijski komitet BiH koji daje značajan doprinos u organizaciji ovog takmičenja.

Tokom trajanja EYOF-a bit će angažiran i značajan broj volontera. Aplikacija za prijavu volontera je zatvorena 20. novembra, a registrirano je 1.850 aplikanata, od čega će biti angažirano između 1.000 i 1.200 volontera.

Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a 2019. trebala bi biti održana na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu, a ceremonija zatvaranja je predviđena u Istočnom Sarajevu, na stadionu fudbalskog kluba Slavija.

Leave a comment

0/100