Skip to content Skip to footer

Čuvena višegradska ćuprija: Most kome se divi cijeli svijet

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, čuvenu ćupriju na Drini, krajem 16. vijeka izgradio je jedan od najčuvenijih arhitekta i inženjera klasičnog osmanskom perioda Mimar Koca Sinan, a po nalogu velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.

Most je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine u istočnjačkom stilu i predstavlja remek-djelo tadašnjeg graditeljstva.

Stari višegradski most ima 11 uzidanih lukova širine od 11 do 15 metara, a dužina je 179,5 metara. Jedinstvena elegancija i monumentalna uzvišenost mosta svjedoči o visokom stilu arhitekture.

Svjetska vrijednost mosta Mehmed-paše Sokolovića je nesporna, u smislu svih historijskh razloga, kao i po arhitektonskim vrijednostima koje ga krase. On predstavlja najvažniji dio historije građevinskog inženjerstva i mostogradnje, a posebno svjedoči o razmjeni i usklađivanju tehnika u toku dugog historijskog procesa.

Na sredini mosta se nekada nalazila kućica s drvenom kapijom i mostovskom stražom, pa je zbog toga ovaj dio mosta nazvan kapija. Ovdje se nalaze i dvije ploče od bijelog mramora sa stihovima pjesnika Nihadija na arapskom pismu, koji govore o graditelju i godini izgradnje.

U svom vijekovnom postojanju most je pretrpio brojna oštećena, a prvo je bilo rušenje jednog svoda u srednjem vijeku. Most je doživio jednu popravku 1873. godine, a 1896. godine velika poplava je uništila veći dio Višegrada, ali je ćuprija ostala skoro neoštećena.

Godine 1914. su srušena dva stuba i svodovi koji se na njih oslanjaju, a 1943. godine su miniranjem stradala četiri stuba s okolnim svodovima. U periodu između dva svjetska rata most je privremeno bio osposobljen za saobraćaj uz pomoć metalne konstrukcije. Detaljna rekonstrukcija mosta izvršena je u periodu od 1949. do 1952. godine.

Posljednja obnova mosta završena je 2015. godine, a radovi su trajali tri godine. Vrijednost radova se procjenjuje na skoro deset miliona KM, a projekt je finansirala Vlada Turske.

Most je jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a u julu 2007. godine upisan je u UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Most je bio inspiracija i Ivi Andriću koji je napisao roman “Na Drini ćuprija“, za koji je dobio i Nobelovu nagradu i koji je preveden na brojne svjetske jezike.

Leave a comment

0/100