Skip to content Skip to footer

Blagdanska radost u gradu na Neretvi

Udruženje građana Advent u saradnji s kompanijom „Mostarski sajam“ i ove godine se potrudilo u grad na Neretvi donijeti praznično raspoloženje. Vrata Adventa otvorit će se 3. decembra, tako će Mostarci ipak imati priliku uživati u zimskom prazničkog ugođaju. Zimski grad će, obećavaju organizatori, pružiti sve ono što poznate svjetske metropole nude.

Zimski grad bit će smješten na prostoru Kampusa Sveučilišta u Mostaru i ove godine, s tim što će se ovogodišnji Advent proširiti na još nekoliko lokacija u gradu.

Zimska čarolija

– Ove godine se širimo na lokaciju šetnice Nikole Šubića Zrinjskog, zahvaljujući saradnji s Gradom Mostarom. Dio našeg asortimana će tako biti na šetnici gdje će se u konačnici i završiti. Udružili smo snage i energiju te blagdanski duh vratili u Mostar – istaknula je članica udruženja Advent Anamarija Jelonjić, naglasivši kako se nada da će mostarski Advent jednoga dana toliko uznapredovati da će Zagreb skinuti s trona.

Što se tiče sadržaja, tu će se naći za svakog ponešto. Goran Popović, član spomenutog udruženja, naglasio je kako su posebno fokusirani na veseli dječji kutak. Tokom trajanja Adventa organizirat će se različite kreativne igraonice za djecu, čitaonice i pričaonice u organizaciji Narodne biblioteke HNK, likovne radionice, radionice tehničke kulture i projekcije blagdanskih crtanih filmova.

Bogat sadržaj je pripremljen i za one starije, tako da će posjetioci imati priliku uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava, muzičkim koncertima, pjesničkim večerima, DJ programom. I velikim i malim posjetitiocima sigurno će biti zanimljivo klizalište, koje će u Mostar donijeti zimsku čaroliju.

Advent će i ove godine biti posebno posvećen humanitarnom karakteru, te vođeni tim i otvaranje će biti u humanitarnom duhu. Otvaranje će biti upriličeno paljenjem lampinjona koji će se prodavati u humanitarne svrhe.

Besplatan obrok

– Plesni klubovi iz Mostar će upriličiti dvije humanitarne revije, za Udrugu Minores i Pučku i Javnu kuhinju. Od početka pa do kraja Adventa prožimat će se tema darivanje – pojasnio je Popović, naglasivši da će svakoga dana oko 18 sati biti upriličena i podjela humanitarnih obroka socijalno ugroženim građanima Mostara.

Doček Nove godine će biti nešto što će obilježiti ne samo Advent, već i cijeli Mostar.

– Dva dana traje zabava na šetnici. Tačnije, 30. i 31. decembra će biti i dnevni i večernji program. Na sam doček će biti upriličena i dječja Nova godina. U najluđoj noći Mostarce će zabavljati Zoster, Mostar Sevdah Reunion, Rock School bend i Sinergija – naglasila je Jelonić.

Ulaz je besplatan za sve posjetioce, a vrata Adventa će biti otvorena od deset sati ujutro do 23 sata navečer. Sav program uglavnom počinje iz 16 sati. Advent će se službeno zatvoriti s dočekom Nove godine. Advent će, prema svemu sudeći, biti čaraobno mjesto koje će unijeti veselje i toplotu u grad na Neretvi.

Leave a comment