Skip to content Skip to footer

Bend “The Loudest Silence”: Spoj simfonije i metala na bosanski način

S članovima benda “The Loudest Silence” našli smo se na planini Bjelašnici gdje su snimali spot za pjesmu “Wake up in my dream”. Hladan vjetar i snijeg koji je lagano prolijetao nije spriječio pjevačicu Taidu Nazraić da hoda bosa i u tankoj haljini dok kamerman traži najbolje kadrove.

“The Loudest Silence” je symphonic metal bend koji njeguje spoj klasične i metal muzike. Prepoznatljiv je po opernom vokalu, emotivnim tekstovima, energičnim rifovima i bombastičnim živim svirkama. Bend broji pet članova – Taida Nazraić vokal, Denijal Ćatović klavijature, Mirza Ćorić gitare, Džemal Bijedić bass gitara i Damir Sinanović Bumbar bubanj.

Učešće na Wackenu

– Taida Nazraić  i Denijal Ćatović sviraju skupa još od 2006, da bi bend po imenu “The Loudest Silence” oformili 2010. u Sarajevu, kada su došli na studije – priča nam Džemal Bijedić, sadašnji basista benda.

Bend je djelovao, pa čak i počeo snimati demo 2012. godine, da bi početkom 2013. Denijal i Taida ponovo ostali bez muzičara. Obzirom da su demo snimali s Mirzom Ćorićem u njegovom studiju, brzo se ispostavilo da bi mogli nastaviti s njim kao gitaristom.

– Mirza je pozvao mene, jer sam ranije u Njemačkoj svirao u nekoliko bendova, a svakako se poznajemo godinama, posebno preko radijske emisije The Aebyss koju još vodimo na Radio Sarajevu i ja sam prihvatio obzirom da sam bio upućen u rad benda. Damir Sinanović Bumbar je naš dobar prijatelj i izvrstan bubnjar koji nam se priključio krajem 2014. godine – kaže Bijedić.

Svojim svirkama privukli su pažnju mnogih pa su učestvovali na regionalno najvećem metal festivalu “Metaldays”, koji se održava u Tolminu u Sloveniji. Nakon toga su aplicirali za Wacken Metal Battle koji je jedna vrsta ulaznice za možda i najveći metal festival na svijetu, veliki Wacken Open Air.


-Wacken Metal Battle se održava na državnom, a onda i na regionalnom nivou. Pobjeda na oba nivoa nam je osigurala učešće na Wackenu. Zaista nije svejedno kada svirate na festivalu kojeg posjećuje 100.000 ljudi, a dolazite iz BiH. Naravno, tu postoji doza patriotizma i kada te neko pita ko si i šta si i odakle si kažeš to punog srca – ponosno priča.

Svirka na Wackenu otvorila im je vrata za veće i ozbiljnije svirke, čak su imali ponudu za turneju u Kanadi, ali su svjesno odbili i odlučili da idu na snimanje albuma jer, kako kaže, žele napraviti dobar album nakon kojeg će ići turneje.

– Većinu vremena nakon Wackena proveli smo pripremajući album, jer smo htjeli napraviti djelo kakvo tržište BiH i regiona u ovakvoj produkciji nije čulo. Jako smo puno vremena potrošili istraživajući i izučavajući sve, jer smo radili bez vanjskog budžeta, obzirom da za sada nemamo sponzore. Sve smo sami finansirali, a idemo na zvuk koji se mora nositi sa svjetskim standardima – kaže Džemal i dodaje:

– Postoje sarajevska, zagrebačka, beogradska rock škola, ali nikada niko nije napravio album s ovoliko simfonijske muzike koja se mora čuti, a da s druge strane ne izgubite na žestini. Bubnjeve smo snimili u BHRT studiju, sve ostale instrumente kod Gordana Dizdarevića Grka u njegovom Studiju G, a kompletan master i miks smo uradili sami, kod Mirze Ćorića u MC Studiju koji je u međuvremenu išao na mnoge kurseve i škole kako bi sve naučio i time najviše doprinjeo kvaliteti produkcije. Mislim da imamo jako dobar album koji smo završili još krajem jula – poručuje on.

Noć muzeja

Kako kaže, s obzirom da imaju takav materijal u rukama željeli su naći partnere s kojima će objaviti album “Aesthetic Illusion”.

-Ne želimo ići samo online, pa smo razgovarali s brojnim inostranim diskografskim kućama. Svi su nam dali pozitivne komentare, čak i oni koji na kraju nisu htjeli raditi s nama. A neke smo i mi odbili iz različitih razloga. Sada smo se fokusirali na  jedno rješenje i album će biti objavljen u januaru 2018. godine.  U međuvremenu radimo na promociji albuma, pa smo snimili dva spota, koja će vjerovatno biti gotova do objave albuma – naglašava Džemal.

– Što se tiče nastupa koje bih izdvojio kao drugačije od ostalih, tu su dvije svirke na manifestacijama “Noć muzeja” u Sarajevu. Bio je to projekat s drugim umjetnicima, baletanima i članovima orkestra. To je nešto potpuno drugačije, ali opet uz muziku benda “The Loudest Silence” – ističe on.

Na pitanje kako je svirati metal muziku u BiH i da li postoji dovoljno publike, on kaže da publike u BiH ima, ali da do nje nije lako doći.

– Za to su malo krivi i mediji, čast izuzecima kao što ste vi, koji ne daju dovoljno prostora domaćim bendovima, a kamoli metal muzici. Publika u BiH postoji, ali nema gdje vidjeti, pročitati i poslušati ono što radimo. Mi se borimo putem društvenih mreža da dođemo do njih i to je jedino što možemo uraditi. Scena je u lošoj situaciji, ali ne samo u BiH, već i u regionu – naglašava Bijedić.

– Na albumu imamo i puno gostiju. Ajla Subašić svira flautu na dvije pjesme, Tatjana Romanić svira violu i violinu, Gordan Dizdarević Grk gostuje s akustičnom gitarom, a Muris Varajić svira solo na jednoj pjesmi. Najviše smo ponosni na činjenicu da je Mark Jansen, frontmen benda Epica, otpjevao dio na pjesmi “Gallery Of Wonders”. Mark Jansen i Epica su apsolutni autoritet kada je u pitanju symphonic metal, a za gostovanje na našem albumu je imao dva uslova, da mu se sviđa pjesma i da je produkcijski odlično urađena. Kada je prihvatio, znali smo da smo na dobrom putu – kaže Džemal.

Leave a comment

0/100