Skip to content Skip to footer

Otvaranje zimske sezone na Bjelašnici 16. decembra

Radovi na vertikalnom transportu i vještačkom osnježavanju na Bjelašnici su završeni. Urađen je tehnički prijem na vještačkom osnježavanju, na šesterostosjedu i četverosjedu i čekamo upotrebne dozvole – kazao je za Fenu direktor KJP ZOI 84 Midhat Hubijar.

Dodao je da će to preduzeće dobiti upotrebne dozvole do polovine sljedeće sedmice.

– To znači da možemo sve sisteme pustiti u potpunosti u funkciju prije otvaranja same zimske sezone – dodao je Hubijar.

Na Bjelašnici će zimska ski sezona biti otvorena u subotu, 16. decembra, kada će biti upriličeno oficijelno otvaranje sezone. Naredni dan, 17. decembar, ima manifestacioni karakter kada će za posjetioce ove olimpijske planine biti organiziran koncert Zabranjenog pušenja.

Hubijar je naglasio da ono što je ZOI 84 uradio u 2017. godini daje prostor ovom preduzeću da ima optimistični stav po pitanju svega onoga što bi se trebalo dešavati na Bjelašnici i Igmanu u toku ove zimske sezone.

– U potpunosti smo spremni da izađemo u susret s najzahtjevnijim obavezama koje će biti stavljene pred nas, s tim što mislimo da će ova sezona biti puno bolja u odnosu na sve ostale sezone, zato što nismo ovisni o snježnim padavinama. Mi smo ti koji sada možemo sami proizvoditi snijeg i stavljati se na raspolaganje svim korisinicima naših usluga do 150 dana u toku zimske sezone – istakao je Hubijar.

Po njegovim riječima iako zimska sezona ofijelno traje do 31. marta, preduzeće ZOI 84 će moći sada, u zavisnosti od vremenskih uslova, tu sezonu i produžiti.

– Za osnježavanje nam treba temperatura ispod nule. Mi ćemo pripremi kompletnu Bjelašnicu da se sezona produži do polovine ili kraja aprila – naglasio je Hubijar.

Ustvrdio je da skijaši i ljubitelji snijega sada na Bjelašnici mogu očekivati bolje uslove nego ikada.

Na Bjelašnici šesterosjed ima 65, a četverosjed 21 korpu. Polazne stanice šesterosjeda i četverosjeda su u plavo-bjeloj boji, a šestosjedi i četvorosjedi imaju crne sjedalice. Na stazama ima 30 novih i sedam starih snježnih topova. Uslov za njihovo efikasno funkcionisanje je da temperatura bude ispod nule.

Leave a comment