Skip to content Skip to footer

Asmir Begović: Želim pružiti priliku djeci da se bave sportom i ostvare svoje snove

Asmir Begović, golman fudbalske reprezentacije BiH i engleskog premijerligaša Bournemoutha, boravio je početkom oktobra u Sarajevu na okupljanju našeg nacionalnog tima pred posljednje mečeve kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

Zbog važnosti ovih mečeva, ali i rodbine koju rođeni Trebinjac uvijek stavlja na prvo mjesto, Asmir je imao vrlo malo slobodnog vremena. Ipak, uspjeli smo ga odvojiti od svih obaveza i popričati s njim o njegovom životu, karijeri, ali i svemu što Asmir radi mimo posla.

– U Bosni i Hercegovini sam najčešće kada su okupljanja reprezentacije i tada nađem vremena da posjetim familiju, što mi je veoma bitno. Nemam puno vremena za neke druge stvari koje bih volio uraditi. Uvijek se obradujem kada dođem u BiH, velika mi je čast igrati za reprezentaciju, pogotovo u našoj zemlji. Uglavnom, trudim se da što više stvari uklopim u tih par dana koliko sam ovdje – kaže Begović za naš magazin.

Modni brend

Ističe da svaki dolazak u BiH iskoristi i posjeti Sarajevo, Mostar, Stolac i Trebinje.

– Ukratko, gdje god imam familije, tu najviše volim da idem jer su mi oni najbitniji – naglašava on.

Asmir i njegova supruga Nicolle imaju dvije kćerke Taylor i Blair Rose. Kaže da je u braku presretan i da mu je žao što oni ne mogu biti s njim češće u BiH.

– Oni obožavaju BiH. Kada trebamo doći, njihova radost je ogromna. Naravno, čim dođemo, odmah navale na pite i ćevape. Također, često dolaze i na utakmice naše reprezentacije jer žele dati podršku meni i našoj zemlji – ističe Asmir.

On se nedavno bacio i u modne vode. Pokrenuo je modnu liniju AB1 koja je počela izlaziti ovog ljeta i trenutno se prodaje online.

– Ideja za ovu modnu liniju dugo se kuhala. Htjeli smo napraviti jednu priču koju drugi sportisti iz BiH možda ne rade. Krenuli smo s ležernom odjećom, odnosno majicama kratkih i dugih rukava, kapama, duksericama i za sada smo zadovoljni prodajom – kaže Begović za magazin VisitB&H.

Ističe da želi rasti polako, te da su reakcije ljudi odlične.

– Vole mene, vole ono što radim, naš brend i kvalitet odjeće. Dobijamo puno poruka i pohvala i sve mi to govori da radimo pravu stvar. Nama je vrlo bitno da to nije loša odjeća – kaže on.

– Odjeća se pravi u Engleskoj, ali tražimo rješenja da pokrenemo proizvodnju u Bosni i Hercegovini. To nam je velika želja i prvo ćemo krenuli s prodajom, a onda u budućnosti i proizvodnjom – naglašava Asmir.

Fondacija Asmir Begović

Želja mu je, kako kaže, ući u svijet mode, ali i na taj način pomoći Fondaciju Asmir Begović s kojom je do sada imao niz projekata u BiH i Engleskoj.

– S fondacijom želimo praviti sportska igrališta, prije svega u BiH. Želim pružiti priliku djeci da se što više bave sportom i da ostvare svoje snove, kao što sam i ja ostvario svoj. Želim da djeca budu aktivna, stvaraju prijateljstva, da se sklone s ulice. Puno vjerujem u sport i mislim da se s Fondacijom može napraviti veliku stvar. Već smo realizirali puno projekata i to mi daje motivaciju da nastavim ovo raditi – smatra on.

Koliko je Asmiru stalo do promocije sporta i kolika je njegova ljubav prema sportu govori činjenica da je pokrenuo i radijsku emisiju koja se može može poslušati online.

– Riječ je o emisiji „Seasons of Sports“ koju snimamo svake dvije sedmice. Pričamo o sportovima koji su u tom momentu aktuelni ili sportovima koji nemaju dovoljno medijske pažnje. Imam veliku motivaciju da pričam o sportu jer volim sport. To je i prilika da steknem iskustva u medijima i da radim nešto drugačije, izvan fudbala. Ideju sam dobio prije par mjeseci, okupio sam vrijednu ekipu koja radi zaista dobar posao – poručuje.

Asmir je nebrojeno puta dokazao svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini, a tu ljubav prenio je i na svoju porodicu, pa smo ga pitali da li će se jednog dana, kada završi karijeru, možda vratiti u BiH i tu živjeti.

– Možda se vratim i u BiH. Otvoren sam za sve opcije, međutim, ne volim gledati tako daleko u budućnost. To će zavisiti od brojnih faktora, tako da je u ovom momentu vrlo teško govoriti o tome. Vidjet ćemo, pred nama je – kaže Begović.

Leave a comment

0/100