Skip to content Skip to footer

Amila Terzimehić: Često pomislim da je gluma došla meni, a ne ja njoj

Mlada Amila Terzimehić bivša je bh. prvakinja u ritmičkoj gimnastici, jedna je od najangažiranijih glumica nove generacije koja se publici predstavila van granica BiH. Ostvarila je zapažene filmske uloge u holivudskoj i bolivudskoj produkciji, a o svojim glumačkim uspjesima i karijeri govori za magazin Visit BiH. Ona kaže da se ljubav prema glumi desila sasvim slučajno.

– Često pomislim da je ona došla meni, a ne ja njoj. Kako sam trenirala ritmičku gimnastiku i balet, cijelo svoje djetinjstvo željela sam se nastaviti baviti plesom. I negdje pred završetak srednje škole otkrila sam Poetski teatar mladih Juventa koji vodi glumica Jasna Diklić. Izašla sam na audiciju jer su rekli da traže i plesače. Prošla sam na toj audiciji i jednostavno se zaljubila u glumu – ističe Amila.

Pozorište i film

Ona kaže da trenutno igra predstave u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) i Narodnom pozorištu Sarajevo, te da je saradnik iz prakse na predmetu Ples na Akademiji scenskih umjetnosti. Na pitanje daje li prednost pozorištu ili filmu, Amila kaže da ne može izabrati jedno.

– Uvijek sam mislila da mi više leži pozorište, međutim kada sam stekla određeno iskustvo na filmu, jednakom snagom sam ga prigrlila. Trenutno više radim u pozorištu i moram reći da mi jako nedostaju set i akcija – poručuje ona.

Upisala je postdiplomski studij na Akademiji scenskih umjetnosti, pa je ponovo student.

– S profesorima Jasnom Žalicom, Sanjom Burić, Mersadom Čuljevićem i Emirom Fejzićem, moja kolegica Fatima Kazazić i ja smo napravile predstavu fizičkog teatra ‘Elektra’, koja je rađena po motivima mita o ‘Elektri’, a uključuje pokret, ples i borilačke vještine. Jako sam sretna i ponosna na ovaj projekat, koji će se nastaviti igrati u okviru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti i nadam se da će imati svoju put i na festivalima izvan BiH – naglašava Amila.

Trenutno sprema magistarsku predstavu, tačnije priču koju, svjesno, priprema već tri godine, a nesvjesno 29 godina. I tome se, kaže, posebno raduje.

A njen glumački dar nije ostao nezapažen pa je ostvarila i ulogu u filmu „The November Man“, te na taj način stala rame uz rame s poznatim glumačkim imenima među kojima je i Pierce Brosnan.

– Ispočetka se čini potpuno nestvarno, ali kada osjetim tremu pred samo snimanje, onda je isto kao da radim sa svojim kolegama s klase. Želiš se pokazati u najboljem svijetlu i dati svome partneru ono najbolje iz sebe. Ono što ću uvijek pamtiti s toga seta je čitava ekipa filma koja se davala bezuslovno u snimanje i pomogala drugim kolegama koji imaju manje iskustva u tome. Možda zato mi je sve to bilo nestvarno i čarobno – kaže ona.

Najslađa nagrada

Dobitnica je i brojnih nagrada, a izdvaja drugo mjesto na Its festivalu u Amsterdamu koju je osvojila s s glumicom Enom Kurtalić i autorskim projektom Odette&Odile. To joj je, kaže, i najslađa nagrada, jer sve u vezi s ovom pričom je posebno i dragocjeno.

Nijednu predstavu ne želi izdvojiti kao najdražu jer, kako kaže, jednako je sretna i zahvalna za svaku priliku koju je dobila.

– Svaki novi projekat u meni budi neku novu Ja. Nema ljepšeg, ali ni težeg osjećaja nego stalno kretati iz početka i ulaziti u nove, do tada nepoznate svijetove i ljudske priče – kaže ona i dodaje da uvijek ima puno planova i želja, samo ili nema vremena da sve postigne ili finansijske podrške da to izvede.

Također, ne izdvaja nijednog glumca ili glumicu s kojima joj je bilo najdraže raditi.

– Sa svim glumcima i glumicama s kojim sam do sada radila, saradnja mi je bila draga ili najdraža. Bila mi je važna iz različitih motiva. Od svakog sam nešto novo naučila, vidjela nešto što nikad prije nisam, čula nešto što pamtim, osjetila nešto prvi put. Samim tim, meni kao glumici je sve to najdraže kao i ljudi s kojima sam sarađivala – kaže Amila.

Leave a comment