Skip to content Skip to footer

Adnan Hamzić, lični kuhar ambasadora Italije u BiH

Italijanski ambasador u BiH Nicola Minasi preferira zdrav način prehrane, koji podrazumijeva puno voća, povrća, ribe, leće, graha, ali za njegovog prethodnika Ruggeroa Corriasa i nije se baš moglo tako nešto tvrditi. Sve to otkrio nam je Sarajlija Adnan Hamzić, lični kuhar italijanskih ambasadora u BiH od 2009. godine.

– Ruggero je uživao u crvenom mesu, jednostavno bio je oduševljen našom teletinom. Sjećam se jedne prilike kada sam mu pripremao teleću glavušu. U prvi trenutak počeo se krstiti, ali kada je bila pečena, počeo ju je, onako prstima „čopkati“. Od tada je glavuša barem jednom mjesečno morala biti na jelovniku. Kada je odlazio u Rim, rekao je da će mu pečena glavuša ostati kao nešto najukusnije što je kod nas jeo – govori Adnan kojeg smo zatekli u njegovom nedavno otvorenom ugostiteljskom objektu “Noa laboratorija hrane”, u kojoj zajedno s malim, ali odabranim timom profesionalnih ljudi priprema slasne ketering zalogaje.

Stalno učiti

Hamzić se kulinarstvom odlučio baviti 1988. godine kada je upisao Ugostiteljsku školu u Sarajevu. Od 1996. u kontinuitetu je za štednjakom, jer u tome, kaže, uživa i ne bi se mogao zamisliti u nekom drugom pozivu. Kako bi pratio nove trendove u pripremi hrane jedno vrijeme radio je u Americi i Norveškoj, gdje se usavršavao, učio, upoznavao nove ljude, njihove kulture…

Kulinarstvo je takav zanat, kaže on, da se ne možete učahuriti na jednom mjestu, jer poziv onda vrlo brzo poprima rutinu, a vi postajete dosadni. Morate stalno učiti, otkrivati nešto novo, ponekad čak i napustiti neko dobro radno mjesto, kako biste krenuli dalje, doživjeli neki izazov.

Kulinarsko iskustvo stjecao je i radeći za SFOR, ali i u mnogim sarajevskim restoranima. Otkriva nam kako u posljednjih desetak godina obično prihvata pozive u restoranima koji se tek otvaraju jer, kako nam je objasnio, novopečenim vlasnicima ugostiteljskih objekata danas je teško naći vrsnog kuhara koji će za normalnu plaću dati se od sebe kako bi, onim što je na tanjiru, privukao goste.

Onim čime se posebno ponosi je da od 2009. neprekidno radi kao lični kuhar italijanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, a do sada ih je, kako kaže, „promijenio“ trojicu.

– Prvi ambasador za kojeg sam radio bio je iz Rima i u BiH je bio sam sa suprugom. Drugi je bio potpuna suprotnost od prethodnog, puno mlađi, sa suprugom i troje djece, a nakon njega došao je Nicola Minasi iz Napulja, koji je gotovo stalno u Sarajevu. Voli zdravu kuhinju, jako puno ribe. Obično svi misle kada radite za italijanskog ambasadora da svakodnevno kuhate samo špagete i pečete pizzu. Međutim, to je sve osim špageta i pizze. Ambasador Minasi najviše voli jesti ono što je iz mora. Sreća, u Sarajevu postoje dvije-tri dobre ribarnice koji redovno nabavljaju svježe morske plodove, pa nemam problema sa nabavkom. Jaja, voće i povrće kupujemo iz ekološkog uzgoja od proizvođača iz okoline Sarajeva – kaže on.

Hvali nam se odličnom komunikacijom s ambasadorom. Ističe da mu je zadovoljstvo raditi za takvu osobu. Nešto veći izazov mu kaže predstavljaju zvanične večere koje ambasador priređuje, kada poziva diplomate i biznismene iz cijele Evrope.

– Tada sve treba biti besprijekorno, od okusa jela, do njegovog izgleda na tanjiru. Ali mogu se pohvaliti da do sada ni na takvim događajima nisam dobio kritiku – ističe Hamzić.

Korporacija Fiat

Puno je pohvala i pozitivnih kritika koje je u svom dugogodišnjem radu Adnan dobio od mnogih poznatih i priznatih osoba za koje je imao priliku kuhati. Nekih se s ponosom sjeća, a jedna od njih je i kada je kuhao za najvišu delegaciju korporacije Fiat.

– Nakon što je večera završila, jedan od vlasnika korporacije došao je u kuhinju s rečenicom: ”Odavno nisam bolje jeo“. Sjećam se, tada sam pripremao domaće raviole, ribu i tortu s bademima, medom i čokoladom. Mislim da je to trenutak kojeg svaki kuhar priželjkuje – kaže Hamzić.

On se od 2007. godine bavi i keteringom, a sve je kaže krenulo od proslave rođendana i raznih godišnjica prijatelja. Sa svojim timom priprema hranu za razne prilike, od vjenčanja, proslava rođendana, raznih godišnjica, VIP zabava…

– Na jelovniku su uglavnom razne vrste canapea, jela s povrćem, ribom, mesom… Od slatkih jela vrlo su popularne moje torte na čijim sam receptima dugo radio. Za njihovu pripremu koristim najkvalitetnije sastojke kao što su kokošija jaja iz domaćeg eko uzgoja ili ona od prepelice, isključivo maslac nikada margarin i čokoladu koja sadrži 70 ili 80 posto kakaa, te lješnike i orahe. Za one koji su osjetljivi na gluten, tu su i torte bez brašna – kaže Hamzić.

Leave a comment

0/100