Skip to content Skip to footer

Kamene kugle pretvorile Zavidoviće u turističku atrakciju

Kada se prije oko 40 godina igrao sa svojim vršnjacima u naselju Grab – Mećevići, nedaleko od Zavidovića, i na jednu od kamenih kugli koje su krasile prelijepu prirodnu oazu urezivao svoje ime, Nedžad Ikanović nije ni slutio da će danas ta kugla privlačiti ljude iz cijelog svijeta u ovo za mnoge nepoznato i neprivlačno mjesto.

– Tada nije bilo interneta, moj mobitel je bio lovački nož kojim sam uklesao svoje ime na jednu kuglu. Svako dijete imalo je svoju kuglu i nikada nismo ni slutili da su one nešto posebno. Danas mi je krivo što sam to uradio, ali eto da je nisam označio, možda nas ni vi danas ne biste posjetili – govori Ikanović kroz smijeh dok razgovaramo u parku “Kamene kugle”, koji je postao prava turistička atrakcija.

Brojna istraživanja

Tek 2006. godine shvatio je da su kamene kugle pravi fenomen, te da je potrebno uraditi istraživanja. I zaista, istraživanja su pokazala da je ovaj fenomen star najmanje 14.000 godina.

– Tada sam vidio da Semir Osmanagić, osnivač fondacije “Bosanska piramida Sunca”, istražuje kamene kugle, nakon što su našli jednu u Maglaju. Nama su ove kugle bile normalne, odrasli smo tu i nismo tome pridavali toliko značaja, međutim tada sam shvatio da to nije slučajnost. Kugli ima zaista na jako puno lokacija u BiH, ali ovdje je najveća koncentracija. Obratio sam se Osmanagiću, a on mi je objasnio da je to zaista nešto posebno – navodi predsjednik Udruženja “Kamene kugle”.

Kao što to obično u Bosni biva, rodbina i komšije na čijoj zemlji se nalaze kugle isprva su Ikanovićeve tvrdnje ismijavali i niko nije vjerovao da će se u Zavidoviće slijevati posjetioci iz svih dijelova svijeta.

– Rekao sam im da vidim tu potencijal za turizam, koji je za Zavidoviće, kao grad drveta bio strana riječ. Oni su mi se smijali, govorili mi: “Ko će ti doći i gledati kamenje”, “Ti si lud”, ali su mi dozvolili da sredim ovaj dio i dovodim posjetioce – priča Ikanović dodajući da su nakon toga počeli dolazili brojni mediji iz regiona i svijeta, putopisci, stručnjaci i istraživači, a zatim i turisti.

Iako su kamene kugle posjetili brojni naučnici, arheolozi i geolozi, Ikanović navodi da nikada nije tačno utvrđeno da li su one djelo čovjekovih ruku ili prirode.

– Geolozi su pokušavali dokazati da je priroda napravila taj savršen oblik, a arheolozi su pokušavali opovrgnuti ih. Svako ima svoju teoriju i nisu se mogli dogovoriti. Arheolozi kažu da u cijelom svijetu postoje kamene kugle od tri različita materijala – granita, vulkanske stijene i od pješčara. Naše bi trebale biti od kamena pješčara, međutim mi smo slali materijal na analizu u SAD i Rusiju i dobili iste rezultate za minerološki sastav. Dokazano je da 90 posto posjeduju što pješčar ima, ali deset posto je ono što ga on nema, a to su kalcij-karbonat i mangan. Onda se javljaju pretpostavke da su neke stare civilizacije drobile stjenski materijal dodavale ga u kalupe zemljane, dodavali kalcij-karbonat, jer daje čvrstoću i mangan koji je najbolji vezivni materijal – priča Ikanović.

Čudno mu je, dodaje, i to što je neke kamene kugle našao i na vrhovima brda, te u blizini stećaka.

Bosansko gostoprimstvo

– Obilazio sam sve kamene kugle, neke su na uzvišenju brda, a negdje su pored stećaka. Arheolozi su odmah otkrili da su kugle mnogo starije od stećaka. Sada se postavlja pitanje zašto su bogumili pravili stećke baš tu? Za šta su te kugle mogli koristiti? Mnogo je pitanja bez odgovora, ali sve naginje na to da su kugle izvori pozitivne energije – kaže on.

Da kugle zrače posebnom energijom, tvrde skoro svi koji posjete park.

– Ovdje uglavnom dolaze ljudi koji nalaze zadovoljstvo na mjestima koja ih nadopunjuju pozitivnom energijom, koji se bave meditacijom, alternativnom medicinom. Pitao sam jednu doktoricu iz Njemačke, koja je na jednoj kugli meditirala dva sata, šta osjeća. Odgovorila mi je da kamene kugle imaju takav oblik da kupe energiju sa svih strana, i iz kosmosa i sa zemlje i emituju je u neposrednu blizinu. Ako si u njihovoj blizini, nadopunjuješ se tom pozitivnom energijom. Ta energija širi ljudsku auru i uzrokuje njen bolji protok koz tijelo – govori Ikanović.

Najčešći turisti koji posjećuju ovu prirodnu oazu su Česi, Slovenci, Nijemci, Austrijanci, Mađari i Slovaci, a mnogi od njih se često i vrate.

– Pored mira, ljepote i nevjerovatne energije koju osjete svi koji ovdje dođu, mi smo i gostoprimstvom privukli ljude koji se stalno vraćaju. Nudimo besplatnu kafu, kolače, ne naplaćujemo ulaz ni parking, samo prodajemo suvenire koje sami pravimo, male kamene kugle od ostataka kugli – zaključuje Ikanović.

Leave a comment

0/100