Skip to content Skip to footer

Vodopad Kravica: Oaza u kamenu

Vodopad Kravica nalazi se nedaleko od Ljubuškog, na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Tek kada posjetite ovaj prirodni fenomen shvatit ćete zašto ga mnogi uspoređuju sa slapovima Nijagare, jer svojom ljepotom oduzimaju dah i zaista izgledaju kao s razglednice.

Svojom ljepotom vodopad mami turiste iz cijelog svijeta, a tokom naše posjete, iako je bio početak aprila i ljetna sezona još nije počela, u to smo se zaista mogli uvjeriti. Stotine turista iz cijelog svijeta spuštalo se niz kamene stepenice prema Oazi u kamenu, kako nazivaju ovo mjesto.

Hladni tuševi

Lokalno stanovništvo, znatiželjni turisti i avanturisti rado bježe od vrelih hercegovačkih dana najčešće upravo na ovo mjesto, pa osvježenje traže pored ili u rijeci Trebižat koja formira prekrasni ovaj vodopad.    

Nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli i pada s visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine 120 metara. Od dna do vrha vodopada izrasli su trava, mahovina i lišajevi, dok su pored izrasle konopljika, smokve i topole što vodopad čini još atraktivnijim.

Vodopad Kravica postoji vijekovima, kao prepoznatljiva tačka u prostoru služila je kao rijetko pristupačno pojilo, gdje je bilo moguće dovesti stoku koja je život značila. Prema narodnoj legendi, vodopad je tako i dobio ime – po kravici koja je jednom prilikom pala niz vodopad i čudom preživjela.

Vodopad je posebno atraktivan kada se u vrelim ljetnim danima podijeli tvoreći više manjih vodopada, koji kupačima mogu poslužiti kao tuševi, dok im velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice. Ugodne trenutke svi posjetioci mogu provesti i u obližnjim restoranima.

Nekad su uz vodopa bili smješteni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Danas ti kameni mlinovi uglavnom stoje uz rijeku kao podsjetnik na neka davna vremena.

Uz glasnu buku vode koja se razbija o stijene, osjetite osvježavajući sprej na koži dok se kupate u kristalno čistoj vodi. U blizini vodopada nalazi se i uređeno područje za piknik, gdje možete uživati u ukusnom jelu dok u pozadini čujete zvukove prirode.

Vožnja čamcem

Vodopad Kravica nudi brojne aktivnosti za avanturiste, uključujući ribolov, rafting i vožnju kanuom po rijeci Trebižat. Ovo je savršeno mjesto za bijeg od užurbane svakodnevice i uživanje u prirodi s porodicom i prijateljima.

Nedaleko od parkinga imate i kampove, ako odlučite da uživate u okolini nekoliko dana. Ko želi udobniji smještaj, na raspolaganju ima nekoliko vila gdje je moguće iznajmiti sobu ili apartman.

Ulaz na vodopad Kravicu košta deset eura po osobi, a toliko ćete platiti i vožnju čamcem po vodenom amfiteatru do samih vodopada gdje će vas Trebižat srdačno dočekati i rashladiti svojim hladnim kapljicama vode.

Stoga, nikako ne propustite priliku posjetiti ovaj prekrasan vodopad i doživite nezaboravno iskustvo u hercegovačkoj ljepoti.

Leave a comment