Skip to content Skip to footer

Miris proljeća u Travniku

Odavde je i počelo, od Starog grada. U moćnom srednjovjekovnom Bosanskom kraljevstvu. Grad se prostru kao najšareniji ćilim ispod njegovih vrtoglavih strmina i čvrstih bedema. Visok most spoji ga preko plahovitog Hendeka koji se obilno pojavi u proljeća i naglo presuši u prvim danima ljeta.

Kao na dlanu se s njegovih snažnih zidina vidjelo ko dolazi, prilazi ili samo prolazi. I tako vijekovima do danas. Kako tada, tako i sada. Silaskom s tvrđave uživanje počinje prolaskom kroz najšareniji ćilim u srcu Bosne, laganim korakom niz strmi Varoš i Musalu pored naše ljepotice Sulejmanije, pa dalje gradom vezira, sira, nobelovca, konzula, svjetski poznatih i priznatih ćevapa…

Romantične šetnje

Travnik se ubrzano umiva i sređuje za putnike namjernike i sugrađane. Za proljeće i ljeto, koje s mirisom behara i jata travničkih golubova, uveliko dolazi.

Sređuje se dio glavne džade i to je nešto baška. To je kultni Travnički korzo, adet od vajkada, kada se posebno uz sumrak i rane noćne sate svi „sliju“, i staro i mlado , i počne “korziranje” uz “krugove šetnji”, druženje, propitivanje, a i mjerkanje, begenisanje i ašikovanje.

Travnički korzo će se nagizdati i novom fontanom i svojim prvim cvjetnim satom u gradskom parku. Na korzu, okolo njega i u Žitarnici, uz  miris ćevapa i kahve, sve će da vrvi u mjesecima pred nama.

Dalje svako može da bira  šta voli i želi. Neko na laganu muziku u “Andrićku” našeg Nobelovca koja ove godine obilježava 50 godina postojanja ili neki od poznatih travničkih barova. Za one koji više vole mirnoću, posebno u toplim noćima Plava voda je pravo mjesto predaha i gastronomskog užitka.

Mjesto svježine i rashlade, gdje sve šumi kroz igru i žubor vode s vrelima iz dubine planine Vlašić. Mjesto prepletanja  bogate travničke prošlosti s jedinstvenim prirodnim ljepotama.

Oni koji vole romantične šetnje i bijeg od vreve za tren su preko Lašve i njenih mostića u oazi mira i tišine, pa pored druge po starini Isusovačke gimnazije u Bosni i dalje nogom ka Gornjoj čaršiji i Konaku odakle se dugo upravljalo Bosnom u osmanskom periodu.

Stara dama

Nije slučajno da je baš tu jedna od najljepših travničkih džamija, Hadži Ali-begova sa sahat kulom i starim Sunčanim satom, jedinim na Balkanu do Istanbula. U blizini se može naći i kutak za sebe kod najboljih travničkih slastičara i kasnije nastaviti šetnju tik uz turbeta vezira i crkvu sv. Ivana Krstitelja, niz čaršiju do najljepše kuće, “Stare dame” Hafizadića kuće.

Ako umor od hodanja savlada, tu je Ćiro za laganu vožnju u toplim proljetnim i ljetnim danima, jer Travnik je i grad nespretnog uskotračnog Ćire od kojeg Travnik planu nekad davno. A i grad Ćire, “Trenera svih trenera”. Dobro ste došli u Travnik.

Leave a comment