Skip to content Skip to footer

Bunski kanali: Mjesto gdje Buna ljubi Neretvu

Koliko ste puta prošli od Mostara prema čapljini i dalje prema Jadranskom moru, a da niste svratili na Bunske kanale? Ovaj zaštićeni spomenik prirode nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz, magistralnu cestu M-17 Mostar.

Bunski kanali udaljeni su od Mostara nešto više od 12 kilometara i moguće je automobilom doći do ovog lokaliteta. Nakon skretanja s magistralne ceste potrebno se voziti još stotinjak metara do Bunskog mosta gdje se može parkirati automobil, a potom pješice prijeći preko mosta, te se spustiti preko kamenitog terena na kanale.

Bunski kanali su jedno od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini i ovu ljepotu svakako vrijedi vidjeti uživo bez obzira što još sasvim nije turistički uređena i prilagođena za posjete.

O čemu se zapravo radi? Bunski kanali su mjesto kojim protječe rijeka Neretva, a u nju se ulijeva njena lijeva pritoka, rijeka Buna. Ono što je posebno interesantno jeste da se buna u Neretvu ne ulijeva direktno, već dvije rijeke teku jedna pored druge, a samo jednim dijelom Buna preko sedrenih barijera pravi prekrasne slapove i spaja se s Neretvom i teče dalje prema Jadranskom moru.

Na ovom lokalitetu nalaze se predivne stijene, čuje se huk rijeka, a ugođaj upotpunjuje raznovrsno zelenilo.

Bunske kanale je najbolje posjetiti ljeti kada je mala količina vode i kada Bunski kanali dolaze do potpunog izražaja. Neretva je u tom dijelu široka nešto više od tri metra, a rijeke se spajaju u dužini od oko 300 metara.

Osamdesetih godina prošlog vijeka kajakaši su se na Bunskim kanalima borili za svjetske i evropske medalje, jer na tom je lokalitetu priroda izgradila ono što se obično vještački gradi da bi se napravila što teža i zahtjevnija staza.

Mjesto je u potpunosti turistička atrakcija, jer pored Bunskih kanala je biciklistička staza, koju su entuzijasti napravili na trasi stare Ćirine pruge i vodi od Mostara sve do Dubrovnika. Lokalitet Bunskih kanala je od 1970. godine zakonom zaštićen, a u centru pažnje javnosti su od 2014. godine kada je počela i uspješno završila borba građana protiv izgradnje mini hidroelektrana.

Ranije su za njih znali samo lokalni ribar i pokoji turista, a danas, zahvaljujući upravo borbi građana Hercegovine protiv gradnje hidroelektrana, otkriven je ovaj biser koji postaje sve posjećeniji i izaziva divljenje turista.

Leave a comment