Skip to content Skip to footer

Red Bull Showrun: Bolid Formule 1 jurit će ulicama Sarajeva

Prvi put u historiji bolid Formule 1 vozit će se ulicama Bosne i Hercegovine. Događaj Red Bull Showrun Sarajevo bit će održan u nedjelju, 9. juna, u glavnom gradu naše zemlje i preobrazit će urbane prostore Sarajeva u jedinstvenu pozornicu za automobilistički performans tokom kojeg će legendarni Red Bull Racing Formula 1 bolid prirediti dan za pamćenje za sve posjetioce.

Prateći program uključit će muzičke performanse, ali i nastupe poznatog njemačkog dvojca Red Bull Driftbrothers, te virtuoza na stunt motoru Arasa Gibieza. Svoju poruku građanima Sarajeva, u ime Red Bull Racinga, poslao je legendarni F1 vozač David Coulthard koji je naglasio da je Sarajevo jedan od samo devet gradova u svijetu koji će ugostiti Red Bull Showrun.

– Osvojili ste naša srca svojom bogatom kulturom, živopisnom historijom, a poseban duh ljudi na ovim prostorima učinit će događaj još posebnijim – poručio je Coulthard.

Naglašavajući da je Red Bull Showrun vrhunski spoj moto sporta, muzike i uzbuđenja, Jadran Crnogorac uime organizatora je istakao da će bolid proći trasom od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BiH.

– Bosna i Hercegovina i Sarajevo sigurno zaslužuju ovakve događaje i ovo je naša posveta gradu. Želimo se posebno zahvaliti našim pokroviteljima i partnerima bez čije podrške realizacija ovako velikog projekta sigurno ne bi bila moguća – kazao je Crnogorac te dodao da će gledanje ovog adrenalinskog spektakla biti besplatno za sve posjetioce i fanove.

Uskoro će ipak u prodaju biti pušten određen broj ulaznica za Fun Pit zonu i VIP sjedišta na tribinama, za one koji žele najbolji mogući pogled na stazu.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta naglasio je da je sretan što su kantonalna Vlada i Ministarstvo svojim radom stvorili ambijent da se ovakvi događaji dešavaju u Sarajevu i da je ekipa iz Red Bulla to prepoznala.

– Ponosan sam što ćemo biti dio svjetskog projekta. Prvi put na našim saobraćajnicama proći će bolid i s nestrpljenjem čekamo juni. Spremamo se kako bi sve bilo savršeno. Neke stvari nećemo otkrivati, bit će mnogo iznenađenja, a mi ćemo biti prava podrška kako bismo iz Sarajeva poslali još jednu fenomenalnu sliku u cijeli svijet – istakao je ministar Šteta.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je da je mnogo događaja i projekata koje će ministarstvo ove godine podržati, ali da je “Red Bull Showrun Sarajevo 2024“ jedan od najznačajnijih.

– Čeka nas cjelodnevni svjetski događaj, prepun sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja. Ovo se u Sarajevu dešava prvi put i vjerujemo da će biti potpuni spektakl za sve koji budu prisutni i sve koji budu pratili na televiziji i online platformama. Prostor u i oko Zemaljskog muzeja bit će centar dešavanja 9. juna, zato danas simbolično iz našeg muzeja šaljemo poruku da Sarajevo zaslužuje biti na listi najvećih događaja u regiji i svijetu – naveo je Magoda.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić naglasio je da je ovo je svjetski show, izuzetno kvalitetan i važan događaj, te da smo svi počašćeni da se dešava upravo u Sarajevu.

– Turistička zajednica kontinuirano podržava projekte koji Sarajevo, između ostalog, predstavljaju kao kulturnu, historijsku, muzičku, gastrnomsku, te naravno i sportsku metropolu iz koje šaljemo pozitivne vibracije u cilju privlačenja turista, te naravno ugodnog boravka svih koji dolaze na različita takmičenja odnosno događaje. Učesnicima želimo poseban i uzbudljiv boravak u Sarajevu – kazao je.

Glavni dio Red Bull Showruna koji uključuje vožnju bolida u centru grada planiran je od 14 do 16 sati u nedjelju, 9. juna, ali organizator poručuje da je planiran cjelodnevni zabavni program s koncertima kako bi posjetioci imali ispunjen i zabavan dan u Sarajevu. Na događaju se očekuje više od 50.000 gledalaca iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pridružiti se na lokaciji, moći će uživati u TV prijenosu na Sport Klubu.

Leave a comment