Skip to content Skip to footer

Nišićka visoravan s Etno kućom

Nišićka visoravan nalazi se 35 kilometara od Sarajeva na putu prema Tuzli. Starije ime je Crnoriječka visoravan, po rijeci koja ovuda protiče, na oko 1.000 metara nadmorske visine. Odlikuje je čist zrak i prelijepa prostranstva.

Zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, idealna za uspješan uzgoj. Kvalitet heljde s Nišićke visoravni je besprijekoran, a potencijal za uzgoj ove žitarice, kao i mnogih vrsta ljekovitog bilja, je nemjerljiv.

Heljdino brašno

Proći ovuda, a ne probati pogače od heljde s domaćim kajmakom, ili uštipke s heljdom i kiselim mlijekom stvarno je grijeh. Kraj je inače poznat po proizvodnji organske hrane pa se tako ovdje mogu naći vrhunski med i proizvodi od meda, slatko od šljive, te razni drugi domaći proizvodi.

U ratu u BiH ovdje je bilo bojište. Na kotama Brda, Polom i Jasen, vodile su se žestoke bitke, čiji su tragovi vidljivi još i danas. Preko Kamenice i Zvijezde može se regionalnim putem proći do Vareša, što dosta skraćuje put mjesto da se zaobilazi preko Ilijaša i Breze, a put prolazi kroz krajeve izvanredne ljepote.

Tek par kilometara dalje nalasi se Etno begovo selo, kao i Zaštićeni pejzaž „Bijambare“, kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići i više nekropola stećaka, tako da su na malom prostoru skoncentrirane razne prirodne i historijske atrakcije i ugostiteljski i rekreativni sadržaji, gdje svako može da nađe nešto za sebe. Bilo za dnevni izlet, bilo za boravak na par dana kako bi se „proćistila pluća“ u ovoj pravoj zračnoj banji.

Nišićku visoravan isplati se posjetiti ljeti, kada predstavlja dobro utočište od vrućina, ali i u zimskim mjesecima kada u kotlinama preovladava magla. Po jednom takvom danu smo i mi posjetili ovaj kraj. Nakon šetnje, posjetili smo i Etno kuću Nišići, u zaseoku Zlotege, koje je od glavnog puta Sarajevo – Tuzla udaljeno oko 1,5 kilometara.

Ukusna hrana

Lociran na 950 metara nadmorske visine i udaljen četiri kilometra od izletišta Bijambare, posjeduje dječiji park i parking. Od domaćih specijaliteta nude se uštipci sa sirom, kajmakom i suhim mesom, pura sa sirom i kajmakom, kuhana kao i jela s roštilja, lešo teletina, sač, a za desert su tu domaći kolači i palačinci, sve od organskih sirovina. Bit će vam ponuđena i  savršeno skuhana begova čorba, ne ustručavajte se probati je.

Veoma ugodan interijer s velikim panoramskim prozorima omogućuje vam da uživate u delikatesima uz pogled kakav se „zlatom plaća“, a sve uz dosta pristupačne cijene. U Etno kući nude se i na prodaju organski proizvodi – brašno od heljde, pšenice, raži i ječma, čajevi, eterična ulja, sapuni i kozmetika – savršeni suveniri ili pokloni.

U sumrak smo napustili Nišićku visoravan i uputili se natrag ka Sarajevu, utopljenom u zimsko sivilo i maglu, uz obećanje da se vratimo i kad otopli, na još jednu dozu „instant prirode“.

Autor: Tarik Dreca

Leave a comment