Skip to content Skip to footer

Zehrudin Isaković: Na bh. planinama vidjet ćete fascinantne prizore i raznolikosti

Novinar, publicista i strastveni planinar Zehrudin Isaković autor je multimedijalnog vodiča „Planine Bosne i Hercegovine“ i sadrži 50 planinarskih tura, odabranih u mnoštvu onih koje je obišao. Vodič je namijenjena najširoj čitalačkoj publici, za sve ljude koji su zainteresirani da dio svog slobodnog vremena provedu na planinama. U Vodiču je opisano 50 planinarskih tura i uspona koje se nalaze na 31 planini u BiH.

-Cilj je, naravno, da svi koji počinju ići na planinu ili već planinare, ali nisu bili na nekim od tura opisanim u vodiču, mogu na siguran i jednostavan način doći do cilja. Stoga, u vodiču se nalazi veliki broj informacija o samoj turi, ali i o eventualnim smještajnim kapacitetima te planine, opskrbljenosti vodom, vrsti terena… – kaže Isaković za magazin Visit BiH.

Milion zvijezda

Prema njegovim riječima, svaki opis sadrži satnicu, tekstualni opis, fotografije, kartu. Za neke ture, pored ovoga, postavljen je i QR code koji vodi na Youtube kanal Outdoor BH, gdje se nalazi video opis uspona. Pored ovoga, knjiga je obogaćena s još niz linkova na korisne web i Facebook stranice, planinarske objekte, planinarska društva, emisije „Vrhova Balkana“ čiji je autor.

U ovom vodiču je opisano 50 izabranih tura po planinama Bosne i Hercegovine. Odabrane su prema afinitetima autora, koji se rukovodio njihovom zanimljivošću, raznolikošću i ljepotom.

-Naravno, ovo ne znači da u Bosni i Hercegovini nema još mnogo izazovnih planinarskih tura. Naprotiv, ponekad se bilo teško opredijeliti između brojnih opcija koje bh. planine nude. Ako vam se učini da je neka lijepa tura u ovom vodiču propuštena – u pravu ste – poručuje Isaković.

Od početka je ideja da ovaj vodič ima svoga nasljednika, s novim turama i novima horizontima koji će nas razveseliti dok ih posjećujemo. Pa ipak, ukoliko obiđete svih pedeset ponuđenih opcija, možete se smatrati dobrim poznavateljem planina u BiH.

-Na tom putovanju vidjet ćete nevjerovatne prizore – glacijalna jezera u kojima se ogledaju vitki vrhovi, duboke kanjone, čarobne šume, šarmantne divokoze, lukave lisice, krupne medvjede, harizmatične vukove… u njihovom prirodnom ambijentu. Ti susreti trajno će ostati u vašoj memoriji kao nešto što će vas pratiti do kraja života – ističe on.

Obilazeći planine BiH uvjerit ćete se u njhovu gotovo pa nevjerovatnu raznolikost – od blagog i zaobljenog ambijenta Kozare, preko čudesnog Konjuha, do ljutog Prenja, čija konfiguracija prevazilazi svaku maštu…

-Hodajući preporučenim turama iz ovoga vodiča, upoznat ćete se i sa kulturnom raznolikošću Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete zadivljujuće sakralne objekte – crkve, džamije i manastire, koji su ponekad uklopljeni u prirodu kao da joj pripadaju od pamtivijeka. Doživjet ćete duhovnu povezanost sa stećcima, nezaboravne zore i sjetne zalaske sunca, miris munike i proljetnog cvijeća… U očima će vam se smjestiti sunce, spavat ćete u hotelu s milion zvjezdica, a one će vas podsjetiti na vječite zagonetke neba koje će biti vaš jedini pokrivač – naglašava Zehrudin.

Kvadovi i motori

Planinareći stazama BiH, upoznat ćete impresivnu prirodu i ljude koji je nastanjuju. Kao čovjeka koji je, manje više, obišao sve planine u BiH, pitali smo ga koliko su ljudi koji ih posjećuju odgovorni prema prirodi.

– Odgovorno ponašanje u planinama je mješavina kućnog odgoja i onoga što naučimo kroz obrazovanje i vlastiti interes. Normalno je da smeće koje doneseš u planinu vratiš sa sobom tamo odakle si ga i donio. Normalno je da poštuješ planinarske objekte i trud koji je neko uložio da bi se pomenuti objekt napravio. Ponekad su to udaljeni bivci ili domovi, koje je bilo pravo herojstvo napraviti, kako zbog velikog fizičkog napora, tako i drugih otežavajućih okolnosti – meteo, konfiguracija terena.. itd. Normalno je da cijeniš marakcije koje ti pomažu da dodješ do željenog cilja, jer se neko potrudio da ih postavi. Nisu pale s neba – kaže on.

Odgovorno ponašanje cjelokupnog društva prema prirodi uopće pa i prema planinama, je vrlo složeno pitanje, test na kojem BiH kao država za sada nema prolaznu ocjenu.

-Nekontrolirana sječa šume, mini hidrolelektrane, javašluk s kvadovima i motorima, te neplanska izgradnja objekata na zaštićenim područjima, neki od su od velikih problema. Naše planine apsolutno imaju svoje mjesto u godišnjim planovima svih relevantnih planinarskih organizacija u regionu. Naša Čvrsnica, Prenj, Zelengora, Visočica, Treskavica, su nadaleko poznate planine, koje svojom ljepotom već godinama plijene pažnju i izazivaju divljenje kod posjetilaca iz regije i svijeta – poručuje Isaković na kraju razgovora.