Skip to content Skip to footer

ZDK dobio Zakon o turizmu: Nakon sedam godina uređuje se oblast turizma

Zeničko-dobojski kanton (ZDK) nedavno je dobio Zakon o turizmu koji uređuje oblast obavljanja turističke djelatnosti i oblast uspostavljanja, finansiranja i djelovanja turističkih zajednica. Ovim zakonom se jedinstveno za područje Zeničko-dobojskog kantona uređuje planiranje i razvoj turizma, uvjeti i način obavljanja turističke djelatnosti i turističke subjekte.

Oblast turizma u ovom kantonu nije bila uređena od 2015. godine, kada je prestao važiti Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH. Zakon predviđa osnivanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, a prema riječima Zlatka Jelića, kantonalnog ministra za privredu, koja bi trebala zaživjeti do kraja ove godine.

Potpora turizmu

-Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici održanoj 11. 08. ove godine utvrdila Prijedlog Odluke o osnivanju Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona i uputila u skupštinsku proceduru. Vjerujemo da će na narednoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona ista biti usvojena kako bi nastavili s registracijom Turističke zajednice i početak njenog rada – kazao je Jelić.

Također, naglasio je, omogućeno je i osnivanje općinskih i gradskih turističkih zajednica, a to ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo.

-U cilju koordinacije aktivnosti između Turističke zajednice ZDK i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje Turističkog vijeća kojeg će činiti direktor kantonalne Turističke zajednice, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva za privredu – rekao je Jelić.

Prema njegovim riječima, Zakon o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike. U budžetu za ovu godinu osigurana su sredstva u iznosu od 100.000 KM za rad Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona.

-To je onaj dio u kojem smo vodili računa da našim privrednicima ne stvaramo nove namete. Prije nego što je Zakon i donesen, krenuli smo u postupak potpore oblasti turizma, odnosno turističkog potencijala, a i našim ugostiteljskim objektima kroz ulaganje i investiranje u opremu da poboljšaju svoje poslovanje, te da svoju uslugu podignu na viši nivo kazao je Jelić.

Prema njegovim riječima, planiranje i razvoj turizma u ovom kantonu usklađeno je sa svim planskim dokumentima, a iz novog zakona proisteći će podzakonski akti koje treba donijeti u roku od godinu dana, kao i Strategija razvoja turizma Zeničko-dobojskog kantona.

Subvencioniranje projekata

Usvojeni Zakon o turizmu veliki je korak ka uređenju ove oblasti u Zeničko-dobojskom kantonu, što će dovesti do bržeg razvoja turizma i iskorištavanja potencijala koji postoje u ovom kantonu.

Da su ozbiljno shvatili mogućnosti i prednosti koje donosi turizam govori i podatak da je ministar Jelić početkom augusta potpisao ugovore o dodjeli sredstava subjektima koji su ostvarili pravo na subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture u ovom kantonu. Sredstva u iznosu od 300.000 KM dodijeljena su putem javnog poziva, a ministarstvo će sufinansirati projekte četiri udruženja građana, te 16 privrednih subjekata. Maksimalan iznos sredstava za udruženja građana je 10.000, a za privredne subjekte 20.000 KM.

Osim toga, potpisao je i ugovore sa sedam općina i gradova o finansiranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture za što je izdvojeno 200.000 KM. Sredstva su odobrena gradovima Zenica i Zavidovići, te općinama Doboj Jug, Olovo, Usora, Breza i Vareš. Objavljen je i Ponovni javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture.