Skip to content Skip to footer

Zaštićeni pejzaž Konjuh: Jedna od najpitomijih i najljepših planina u BiH

Planina Konjuh nalazi se neposredno iznad Banovića i jedna je od najljepših i najpitomijih planina u Bosni i Hercegovini. Konjuh nije zagađen minama iz prethodnog rata, pa je zato i povoljan za sve vrste turizma.

Putem do srca Konjuha prostire se 12 kilometara asfalta i pješačke staze koje vode kroz gustu četinarsku i listopadnu šumu, bistre potoke i proplanke koji pružaju izuzetno lijepe uslove za izlet, lov, ribolov i planinarenje.

Svake godine, planinari iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire, svakog 2. januara idu na Zelemboj, a u septembru se okupljaju na manifestaciji „Planinarski put Konjuhom“.

Godine 2009. Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom „Konjuh“, kojim se ovo područje stavlja na listu kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Površina zaštićenog pejzaža iznosi 8.016,61 hektar, kao što je planirano prostornim planom Tuzlanskog kantona i ona se prostire na teritoriji tri općine.

U okviru zaštićenog pejzaža utvrđene su zaštićene zone koje moraju ostati u potpunosti očuvane, zone u kojima se ostvaruje zaštita izvornog stanja prirode i zone namijenjena za turizam, sport i rekreaciju. Prosječna visina planine Konjuh je 1000 metara.

Iznad te visine uzdižu se vrhovi: Šuplji Javor (1.157), Vina Kruška (1.088), Zelemboj (1.060) Suho Drvlje (1.206), Zidine (1.180), vrh Konjuha (1.328) i vrh Javorja (1.261 metara).

Od flore i faune, planina Konjuh je izrazito bogata ljekovitim biljem, drvećem, kao i raznolikim vrstama divljači i ptica.