Skip to content Skip to footer

Jarboli i zastave proizvode se u Janji

Povratkom iz Švedske u rodnu Janju Šerif Gradaščević počinje proizvodnju jarbola i zastava. Misija njegove firme je da balkanskom tržištu približi proizvod koji je jako zastupljen u Švedskoj i čitavoj Skandinaviji.

Zarađeni novac i iskustva u Švedskoj uložio je u zapošljavanje povratnika i registraciju firme skandinavskog REPPU ENTREPRENAD. Podršku je dobio i od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za zapošljavanje novih radnika.

Danas Šerif proizvodi jarbole za mnoge institucije, firme i pojedince, među kojima je i jedan od najvećih jarbola u državi, a koji se nalazi na brdu Hum iznad Sarajeva.

-Povratkom iz Švedske pronalazim najbolju tehnologiju i izlazim na bh. tržište. Prvi jarbol smo napravili 2009. godine. Prednost naših jarbola je što se brzo izrađuju i montiraju i naša garancija je deset godina. Zaposlenici naše firme su ljudi koji žive u Janji, zajedno pravimo uspjehe i postali smo prepoznatljivi širom Bosne i Hercegovine. Svoje proizvode izvozimo i van naše zemlje, jer kvalitetom zadovoljavamo standarde Evropske unije – govori Šerif Gradaščević, vlasnik firme.

Ipak, nije sve išlo lako. Početak je bio težak, ali i izazovan.

-Sav način rada i tehnologiju sam želio prenijeti iz Švedske, nije bilo lako, ali sam znao da mi jedino taj provjereni princip rada garantuje uspjeh. Svake godine smo rasli i naš cilj je polako postajao vidljiv. Podrškom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mi je olakšan sljedeći korak u našem razvijanju, a to je izgradnja novog objekta i nova zapošljavanja. Sada možemo slobodno reći da smo jedna evropska firma koja može odgovoriti svakom zadatku – zaključuje Gradaščević.