Skip to content Skip to footer

Vodeći privredni događaj u BiH “100 najvećih” 27. septembra

Vodeći privredni događaj u Bosni i Hercegovini “100 najvećih” 31. dodjela priznanja najboljim kompanijama u Bosni i Hercegovini, održat će se 27. septembra u Hotelu Hills u organizaciji Poslovnih novina, u suorganizaciji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, uz podršku LRC-a.

Na jednom mjestu okupit će se vodeći ljudi bh. privrede, koji stoje na čelu 800 malih, srednjih i velikih preduzeća koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka. Na gala večeri će osim uručenja nagrada biti predstavljeni njihovi uspjesi, a kompletni rezultati bit će dostupni u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina “100 najvećih”, a koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

Nadležnim entitetskim agencijama predano je više od 32.000 završnih računa za 2017. godinu, koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama gotovinskog toka.

Ove godine se 787 kompanija izdvojilo od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle u 2017. godini.  Od ukupnog broja rangiranih velikih, srednjih i malih kompanija, njih 504 su iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske, dok su dvije iz Brčko Distrikta. Sve one ukupno upošljavaju blizu 128 hiljada ljudi.

Ukupni prihod koji su ostvarili svi rangirani u 100 najvećih u BiH u 2017. iznosi 29,2 milijarde KM, ili 11 posto više nego godinu prije. Ove kompanije realizirale su skoro 6,5 milijardi KM izvoza, ili 12 posto više nego 2016. godine. Ukupna dobit koju su ostvarile iznosi 1,67 milijardi KM, što je porast za 37 posto u odnosu na godinu ranije.

-Posebno nam je zanimljiva i ohrabrujuća činjenica da se u odnosu na prošlu godinu na rang listama našlo skoro 350 novih kompanija, generalno zbog godišnjeg povećanja vrijednosti na svim ključnim parametrima, pa se nadamo da su pred nama godine većeg privrednog rasta i širenja poduzetničke kulture – istakla je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta “100 najvećih” u BiH.

Kako je najavila, u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina rangiraće se i kompanije u 15 ključnih industrijskih grana, tako da se procjenjuje da će analize i istraživanja obuhvatiti oko 2000 komapnija.

Projekat “100 najvećih” jedinstven je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj da promovira i poveže najvažnije privredne subjekte i unaprijedi poslovanje u našoj zemlji. Projekt kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel diskusije i završnu gala ceremoniju dodjele priznanja najboljima afirmira najbolje vrijednosti domaće privrede. Više informacija o projektu na www.100najvecih.ba

Leave a comment

0/100