Skip to content Skip to footer

Planinarsko društvo „Skakavac“ organizira međunarodnu utrku „Skakavac trail 2018“

Planinarsko društvo „Skakavac“ Sarajevo organizira 29. septembra drugu međunarodnu utrku „Skakavac trail 2018“. Cilj ove utrke je, ponudom outdoor sportskih aktivnosti, promovirati prirodne resurse BiH i Sarajeva, pomoći u razvoju glavnog grada BiH kao atraktivne turističke destinacije, te obogatiti turističku ponudu Sarajeva.

– Turisti koji posjećuju Sarajevo bazirani su uglavnom na jednodnevne obilaske i posjete, jer im se ne nude dodatni sadržaji zbog kojih bi ostali duže u našem gradu. S obzirom na prirodne resurse koji su nadomak Sarajeva, ova vrsta turističke ponude trebala bi biti zastupljenija, a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu pretvorilo bi u poželjnije turističko odredište – naglasili su organizatori.

Kako dalje navode, trail running ili planinsko trčanje je najbrže rastući i najperspektivniji sportski trend u svijetu. Ekspanziju ovog sporta koriste mnoge države i uvrštavaju ga u svoju turističku ponudu, tako što podržavaju utrke i takmičenja, te na taj način produžavaju turističku sezonu u periodima kada je bitno smanjena posjeta određenim područjima.

Organizacioni odbor utrku „Skakavac trail 2018“ više od tri mjeseca aktivno radi na pripremi i promociji ovog sportskog događaja, u čemu najveću podršku imaju od Olimpijskog komitet Bosne i Hercegovine, koji je i Specijalni partner na ovom projektu.

-Utrke koje se odvijaju na četiri općine: Stari Grad i Centar Sarajevo, Vogošća i Ilijaš, a podjeljene su na tri dužine: 18, 32 i 43 kilometra. Za sve trke uspjeli su osigurati ITRA I UTMB bodovanje, što daje dodatnu atraktivnost utrkama. Sama utrka je koncipirana kao sve svjetske trke koje počinju na atraktivnim urbanim lokacijama, tako da je start u ulici Franjevačka, a staze prolaze pored svih kulturno-historijskih znamenitosti Starog grada, koje Sarajevo čine prepoznatljivim u svijetu. Preko Zmajevca staze se spajaju sa zaštićenim prirodnim područjem “Skakavac” – kažu organizatori.

Organizacijom utrke Planinarsko društvo „Skakavac“ želi napraviti i korak dalje pa će se na cilju, koji je u krugu Doma za mlade Crvenog križa Kantona Sarajevo, organizirati i koncert sarajevske grupe „Letu Štuke“, kao i druženje uz specijalitete bosanske kuhinje.

-Udruženje kroz organizaciju ovog događaja, skupa sa svojim pokroviteljima i partnerima, prikuplja sredstva potrebna za rad Crvenog križa Kantona Sarajevo. To se odnosi prije svega na prikupljanje hrane potrebnu za rad javne kuhnje ove organizacije koja broji skoro 2.000 korisnika i sredstva za higijenu s obzirom na veliki priliv migranata o kojima je ova organizacija preuzela brigu – kažu organizatori.

Leave a comment

0/100