Skip to content Skip to footer

Veliko arheološko otkriće u Butmiru kod Sarajeva

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva.

Kako je za Fenu izjavio šef Katedre za arheologiju i Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu doc. dr. Adnan Kaljanac, prospekciju na lokalitetu Butmira započeo je sredinom oktobra Institut za arheologiju u saradnji s Institutom za arheologiju sa Slobodnog univerziteta u Berlinu, Akademijom nauka BiH i Centrom za balkanološka istraživanja.

– Ove godine smo istraživanje započeli prema Termalnoj rivijeri Ilidža i postigli smo značajne rezultate. Otkrili smo antičke, rimske nalaze, zemunice i poluzemunice željeznog doba i na kraju, nakon toliko vremena od kako je Butmir otkriven, otkriveni su potpuno nepoznati do sada stambeni objekti butmirske kulture – kazao je Kaljanac.

Naglašava da je nakon više od stotinu godina ovo jedinstvena prilika da se utvrdi da butmirska kultura još postoji na ovom lokalitetu, a ovim procesom je utvrđeno ono što se desilo prilikom urbanizacije. Kaže da je za sada utvrđeno da je veći dio lokaliteta devastiran brojnim radovima tokom vremena, ali da ima osnove za arheološki potencijal.

 

Leave a comment