Skip to content Skip to footer

Veliki uspjeh mladih sarajevskih stručnjaka: Dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju. Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of Programming je izrasla u multimilionskog izvoznika, njeni proizvodi u tehnološkom smislu mijenjaju svijet nabolje, a mladi ljudi iz regije dolaze u Sarajevo kako bi u njoj radili. Sve je počelo sa željom da se napravi kompanija koja će biti drugačija od ostalih.

– Na samom početku željeli smo kompaniju koja je drugačija i zato smo odabrali da se bavimo proizvodnjom startupa. Naša osnovna uloga je da budemo tehnološka i logistička podrška startupima, tehnološkim kompanijama u nastajanju – kaže za BiznisInfo Rešad Začina koji je zajedno sa bratom Farisom osnovao Ministry of Programming.

Bitna je ideja

Rešadu i Farisu pridružile su se i njihova sestra Ajla i Rešadova supruga Amra pa je tako četveročlana ekipa u ranim tridesetim započela svoje rizično putovanje.

– U to vrijeme osnivanje kompanije za nas je bio veliki rizik. Ja sam radio u Švedskoj, u jednom od najperspektivnijih tamošnjih startupa. Faris je u Sarajevu radio za jednu američku kompaniju. Obojica smo bili zainteresovani za tu priču o startupima, a osim toga smo željeli i u svojoj zemlji pokušati preslikati neke stvari koje se rade u svijetu i način na koji svjetske kompanije funkcionišu. Htjeli smo da i našim ljudima damo priliku da budu dio svjetskih tokova i da rade sa naprednijim tehnologijama – priča Rešad za BiznisInfo.

I sami startup, smješteni u iznajmljenom prostoru u tehnološkom inkubatoru Nest71, radili su sve što je trebalo da nađu prvog partnera. Rešad kaže kako je upravo u tome razlika između klasične kompanije i startupa: nema nikoga ko vam daje zadatke šta treba da uradite već jednostavno radite sve što treba i trudite se da posao krene, svaka ideja se razrađuje i prilagođava, svi se jednako bore, a svaka ideja je bitna.

Nakon što su uspjeli naći prvog partnera, posao je nezaustavljivo krenuo. Već nakon godinu, zaposlili su 20 ljudi. Nakon dvije godine, broj je bio dvostruko veći. Danas ih je 17, a Ministry of Programming za samo tri godine prešao je put od nekoliko iznajmljenih stolova u co-working prostoru do vlastitih ureda od ukupno 600 metara kvadratnih. Na tome putu proizveli su 30 startupa. Svi startupi su u inostranstvu, a izvoz koji kompanija ostvaruje mjeri se u milionima.

– Bavimo se vrlo interesantnim stvarima. Proizvodi na kojima radimo su ponajviše iz medicinske i finansijske tehnologije, jer generalno na svjetskom nivou to i jesu najtraženiji tehnološki startupi. Proces izgleda tako da mi pronađemo partnere sa kojima radimo i osnujemo zajedničku kompaniju. Dakle u startupima koje pravimo i Ministry of Programming ima vlasnički udio i ostaje suvlasnik kompanije koja se osniva. To znači da se ne radi o običnom outsourcingu gdje nas neko plaća da mu razvijamo posao, već o zajedničkom radu gdje mi na početku zajedno s našim partnerom osmislimo proizvod, razvijemo biznis plan i onda radimo na tome da proizvod zaživi. Mi na početku često radimo besplatno, zapravo i sami investiramo, jer nam je u interesu da kompanija bude uspješna. To je partnerski odnos gdje je najvažnije da imate pouzdane i kompetentne partnere – pojašnjava Rešad.

Širenje poslovanja

Koliko je biznis model koji je Ministry of Programing izabrao rizičan, najbolje govori činjenica da se na Balkanu istim poslom bavi samo još jedna kompanija, i to u Sloveniji.

Osim što pravi vrhunske proizvode i sarađuje sa stručnjacima širom svijeta, Ministry of Programming nastoji u BiH postavljati i standarde kada je u pitanju poslovanje i odnos sa zaposlenicima. Ova kompanija nalazi se među jedan posto kompanija s najvećim primanjima u IT industriji u BiH. Ministry of Programming najbolji je dokaz da uspješne firme mogu nastati i u Bosni i Hercegovini.

– Nije lako početi nešto novo. Treba puno hrabrosti, znanja, rada. Ali mi smo kao kompanija dokazali da je moguće uspjeti. Nismo imali ničiju podršku, nismo imali poticaje od države, niko od nas ne pripada ni jednoj političkoj partiji, a uspjeli smo za ovo kratko vrijeme napraviti nevjerovatan uspjeh. U budućnosti imamo namjeru još više rasti i praviti još bolje proizode – kaže Rešad.

Da će tako i biti, potvrđuje podatak da su već započeli sa otvaranjem ureda u Švedskoj. Sljedeća na redu je Engleska.

Leave a comment

0/100