Skip to content Skip to footer

Veliki rast turizma u TK: Dugoročni cilj 50 miliona KM prihoda godišnje

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona u toku ove godine bilježi 50.000 turista koji su ostvarili najmanje jedno noćenje. Stvarni broj posjetilaca daleko je veći, ali svi oni koji posjete neku od 13 općina TK ne mogu se na isti način klasificirati.

Svi pokazatelji upućuju na to da Tuzlanski kanton bilježi veliki rast u turizmu, kao i cijela BiH, tako da postojeći kapaciteti već sada sve teže prate zahtjeve turista, bilo da se radi o smještajnim kapacitetima ili ponudi, ali i načinima ubiranja novca od turizma.

– Mi smo iznenađeni nivoom rasta broja posjeta i noćenja u Tuzlanskom kantonu. Imamo potencijal da od turizma napravimo trend i zbog toga moramo poraditi i na sistemu koji imamo. Posebno nam je zanimljivo to da turisti u TK ostaju duže od prosjeka BiH – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK.

Da bi se adekvatno ispratila zainteresiranost turista za BiH, u Tuzli će 10. oktobra biti otvoren Turistički forum.

– Želimo na jednom mjestu okupiti turističke radnike, ali i predstavnike vlasti sa svih nivoa. Cilj je da vidimo šta smo do sada uradili, šta trenutno radimo i šta planiramo. Tuzlanski kanton sada od turizma zaradi 24 miliona maraka godišnje, naš je cilj 50 miliona – kaže Gluhić.

Samo u toku ljetne sezone, prema podacima resornog ministarstva TK, zabilježen je rast broja turista za čak 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. UZ to, turisti u TK u prosjeku provedu 2,9 dana, dok je prosjek na nivou BiH 2,2 dana. Dodajmo da Panonska jezera u Tuzli ove godine bolježe rekordan prihod i više od 400.000 posjeta.

– Prošle godine na području TK zabilježeno je 130.000 noćenja, dakle riječ je o prijavljenim gostima. Ta brojka u 2017. godini dostignuta je već krajem augusta. Međutim, koristeći metode koje se koriste u svjetskoj turističkoj statistici mi možemo sa sigurnošću govoriti o pola miliona noćenja na Kantonu u ovoj godini. Broj noćenja sada je veoma blizu broja stanovnika u TK – kaže Hasan Sejdinović, direktor Turističke zajednice TK.

On za primjer navodi da je toku ljetne sezone etnoavlija Mačkovac kod Banovića imala je 100.000 posjetilaca, a turističko naselje Orion u Ormanici kod Srebrenika oko 60.000, piše Faktor.ba.

Leave a comment