Skip to content Skip to footer

Ugledni britanski list The Independent: Zašto treba posjetiti Sarajevo

Ugledni britanski list The Independent ponovo promovira Sarajevo kao poželjnu turističku destinaciju. U reportaži o glavnom gradu Bosne i Hercegovine britanski list navodi historijske podatke i važne događaje iz prošlosti koji su se dogodili u Sarajevu, kao i mjesta koja treba posjetiti kako bi turistički doživljaj bio potpun.

– Nakon 25 godina od rata, glavni grad Bosne i Hercegovine prolazi kroz radikalne transformacije i sada su tu prisutni veliki stakleni šoping centri, šaroliki hoteli i magični stari grad. Sve to vam pruža ugođaj kao da prolazite kroz vrijeme – opisala je novinarka The Independenta Kristin Amico.

Popodne provedeno u šetnji ulicama građenim u turskom stilu i bulevarima s austrougarskim pastelnim fasadama dovoljan je razlog da provedete vikend u Sarajevu. Postoji i kultura pijenja kafe koja može parirati onoj u Italiji ili Francuskoj, ali i iznenađujuće živahan noćni život. I najbolji dio? Sve to dolazi po nevjerovatno prihvatljivim cijenama.

Poznate kao Baščaršija, ulice starog grada, pod kaldrmom, datiraju iz osmanskog perioda, iz 15. vijeka. Slušajte lupkanje kovača koji izrađuju bakarne setove za kafu i predmete za domaćinstvo u malim radionicama. Područje je puno restorana, suvenirnica i kafića; sjedite i gledajte ljude dok uživate u šolji tradicionalne bosanske kafe i komadiću slatke baklave ili se slikajte s jatom golubova ispred stare fontane (Sebilj).

Vozite se žičarom do Trebevića

Postavljena 1959. godine, a potom uništena tokom rata, žičara koja povezuje stari grad s olimpijskim planinama ponovo je u funkciji od aprila 2018. godine. Na vrhu, istražite grafitima oslikanu bob stazu ili pješačite kroz živopisno zelenilo. Ne zaboravite da obratite pažnju na sjajan pogled na grad.

Posjetite Muzej Tunel

Tunel spasa pruža blizak pogled na skoro četiri godine sukoba, gdje su građani koristili grubo izgrađeni tunel ispod teritorija koje su kontrolisali Srbi, kako bi izbjegli snajpersku vatru dok su se snabdijevali hranom i lijekovima. Posjetioci ovog unikatnog simbola imaju priliku da istraže kratak dio preostalog tunela.

Stanite na mjesto gdje je Franz Ferdinand ubijen

Na ćošku Latinske ćuprije, s druge strane rijeke Miljacke, nalazi se mjesto ubistva nadvojvode Franza Ferdinanda, događaj koji je bio katalizator početka Prvog svjetskog rata. Na mostu izgrađenom u osmanskom stilu postoji mala plaketa koja ukazuju na hrabru ulogu koju je igrao u historiji.

Zabavite se kao 1979.

Kino Bosna je napušteno pozorište koje ponedjeljkom navečer postaje užareno mjesto gdje penzioneri, generacija Y i turisti koji to znaju odlaze da piju bosansku rakiju dok slušaju narodnu muziku. Mjesto je prepuno duhanskog dima, a domaća rakija se toči iz recikliranih flaša od sokova.  Osećaj je kao da ste na najboljem vjenčanju ikad.

Gdje piti

U Sarajevu je kafa najvažniji ritual dana i to znači da se polako pije s prijateljima. Naučite kako pravilno piti jaku bosansku kafu u Ministry of Ćejf! Vesela radnjica na rubu Baščaršije nudi i espreso, kapučino i makijato. Ako kafa nije vaše piće, probajte salep. Prvobitno iz Turske, napravljen je od vrućeg mlijeka i ukrašen cimetom. Domaće pivo tek treba da postane trend u Bosni i Hercegovini, a Sarajevski The Brew Pub vodi s eksperimentalnim i klasičnim sortama. Ugrabite mjesto u baru za divnu večer u razgovorima s lokalnim stanovništvom ili upoznavanje s ponuđenim vrstama piva – barmen je više nego voljan da objasni taj proces.

Gdje kupovati

U starom gradu pronađite blistavi zlatni i filigranski nakit duž stoljećima stare Gazi Husrev-begove ulice. Iza ćoška, ​​ulica Ćurčiluk je puna prodavnica preplavljenih ručno rađenim ćilimima i tradicionalnom bosanskom odjećom. Za međunarodne brendove, sjajan Sarajevo City Center i Alta tržni centar u naselju Marijin Dvor su najbolja mjesta.

Arhitektonski vrhunci

Gradska vijećnica je dragulj u boji slatkiša koji izgleda kao pozadina u filmu Wes Anderson. Prvobitno ju je izgradila austrougarska imperija, a 1992. godine uništile srpske snage. Obnovljeno pseudomaursko čudo funkcioniše kao zgrada Gradske uprave, muzej i prostor za razne događaje.

Leave a comment

0/100