Skip to content Skip to footer

Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju

Brzorastuće kompanije predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast, a osim toga, pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

Jasno je da su brzorastuće kompanije uradile nešto što ih diferencira od drugih kompanija i omogućava im da ostvare uspjeh, a kontinuiran rast i razvoj ostvarilo je 1.216 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini, pokazale su analize LRC-a i Poslovnih novina – organizatora konferencije. Suorganizator manifestacije je Vanjskotrgovinska komora BiH, uz podršku generalnih pokrovitelja – NLB banke, Triglav osiguranja i City šped d.o.o.

Nadležnim entitetskim agencijama, naime, predano je više od 32.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a njih 1.216 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od čak 111 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 577 kompanija.

Izuzetan i kontinuiran poslovni uspjeh ovih kompanija zaslužio je biti prepoznat i priznat kao vrlo važan faktor u razvoju domaće privrede, pa će sutra od 10 sati u Tarčin Forest Resortu kod Sarajeva biti održana prva poslovna konferencija “Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju”.

Konferenciju će obilježiti i premijerna dodjela certifikata predstavnicima brzorastućih kompanija u BiH, a o čijem smo značaju pričali proteklih pet mjeseci. Na panelima pod nazivom “Kako zadržati kvalitetan kadar u BiH” i “Važnost digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije” saznaćemo odgovore na pitanja kako zadržati trendove rasta u poslovanju, a upoznaćemo se i sa osiguranjem komercijalnih potraživanja.

Kroz konferenciju i panele ukazaćemo na važnost brzorastućih kompanija, osobito donositeljima političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažnog poticanja zapošljavanja i digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije i BDP-a, a jedna od važnih tema o kojoj će se dogovoriti biće sigurnost dokumenata i elektronski potpis.

Projekt za cilj ima pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu, a biće krunisan specijalnom publikacijom Poslovnih novina.

Publikacija će sadržavati rangiranje domaćih i regionalnih brzorastućih kompanija, istaknut će njihovu važnost za bh. ekonomiju, predstaviti pozitivne prakse koje mogu poslužiti kao primjer, te prezentirati mogućnosti i potencijale poticaja daljeg rasta ovih kompanija u BiH.

Leave a comment