Skip to content Skip to footer

U Jajcu krajem novembra velika manifestacija: Sjećanje na antifašističku tradiciju

Javna ustanova Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u zadnjoj sedmici novembra organizira manifestaciju Dani AVNOJ-a u Jajcu, u znak sjećanja na Drugo zasjednje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Ovom manifestacijom Muzej čuva uspomenu na historijski događaj u kraljevskom gradu na kojem su udareni temelji bivše Jugoslavije.

– Muzej II zasjedanja AVNOJ-a organizirat će, ovu već tradicionalnu, manifestaciju od 24. do 27. novembra ove godine. Sve je počelo 2008., na 65. godišnjicu Zasjedanja, kada je ovom skupu prisustvovalo više od 5.000 antifašista iz Bosne i Herecegovine, ali i ostalih država bivše Jugoslavije. Te godine obnovljeni Muzej zvanično je ponovo otvoren – kaže Elvedin Imamović, direktor ovog muzeja, za magazin Visit BiH.

Nezaobilazna destinacija

Drugo zasjedanje AVNOJ-a, održano u Jajcu 29. novembra 1943. godine, sastavni je dio tradicije naroda Bosne i Hercegovine i jedan je od kamena međaša njene historije. Na II zasjedanju AVNOJ-a potvrđene su odluke I zasjedanja ZAVNOBiH-a kojima je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Odluke ova dva historijska zasjedanja od velikog su značaja i za savremenu državu Bosnu i Hercegovinu, i to iz dva razloga.

-Prvo, Bosna i Hercegovina je 1992. godine, kada su njeni narodi odlučili da raskinu državne veze sa federalnom državom Jugoslavijom, bez većih zapreka dobila međunarodno priznanje zahvaljujući odlukama donijetim na zasjedanjima u Mrkonjić Gradu i Jajcu kada je Bosna i Hercegovina potvrđena kao suverena država i koja je potom ušla u jugoslovensku federaciju. Nakon međunarodnog priznanja 1992. godine, granice Bosne i Hercegovine, utvrđene na II zasjedanju AVNOJ-a, prihvaćene su kao važeće i nepromjenljive – kaže Imamović. 

Manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu jedinstvena je na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda.

-Centralni program manifestacije bit će organiziran 26. novembra s početkom u 12 sati polaganjem vijenaca delegacija iz cijelog regiona poginulim borcima na partizanskom spomen obilježju u Jajcu. Svečana akademija i kulturno zabavni program bit će održani nakon polaganja vijenaca. Uz centralni program organizirat ćemo niz pratećih sadržaja kao što su promocija knjiga, izložbe, radionice za mlade… – poručuje on.

Kao i prethodnih godina, naglašava Imamović, nesebičnu podršku u organizaciji ove manifestacije, ali i svih drugih aktivnosti, pruža im Općina Jajce i njen načelnik Edin Hozan.

Muzej je danas nezaobilazna destinacija svih posjetitelja kraljevskog grada u kojem imaju jedinstvenu priliku istražiti zanimljive arhive i doživjeti autentičnu atmosferu historijskog zasjedanja.

-U muzejskoj sali, gdje se održalo II zasjedanje AVNOJ-a, posjetitelji će biti u mogućnosti vidjeti stalnu postavku koja vjerno dočarava prostor u kojem se dogodio taj ključni događaj. Ovdje će moći osjetiti povijest na vlastitoj koži i zamisliti značajne trenutke koji su oblikovali našu regiju. Također, naša galerija nudi nevjerojatno iskustvo u kojem su izloženi originalni crteži slikara Božidara Jakca pod nazivom “Put AVNOJ-a”. Ova umjetnička djela pružaju vizualni prikaz važnih događaja i trenutaka vezanih za II zasjedanje AVNOJ-a – kaže Imamović.

Stručni vodiči

Za posjetitelje koji su zainteresirani za dodatno učenje i interaktivno iskustvo, na raspolaganju je edukativni centar gdje se mogu upoznati s muzejem kroz četiri cijeline koje pružaju obuhvatni pregled i dublje razumijevanje historije i naslijeđa II zasjedanja AVNOJ-a.

-Nemojte propustiti posjetiti prekrasno dvorište muzeja gdje se nalazi “Mala Partizanka” – lokomotiva koja je zasebni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ova ikonična lokomotiva simbolizira hrabrost, odlučnost i jedinstvo koji su bili prisutni tokom borbe za slobodu. Pružamo vam jedinstvenu priliku da doživite sve ove nevjerojatne aspekte muzeja i stvorite nezaboravne uspomene koje će vas inspirirati i potaknuti na razmišljanje – ističe on.

Tokom proteklih mjeseci, muzej je imao privilegiju ugostiti brojne školske ekskurzije iz cijele Bosne i Hercegovine. Bili su svjedoci mladih istraživača koji su se uputili na putovanje kroz historiju, otkrivajući važnost II zasjedanja AVNOJ-a za našu zemlju i regiju.

-Također, imali smo čast primiti posjete nekih škola iz zemalja regije. Naša vrata bila su otvorena za učenike iz susjednih država, kako bismo podijelili zajedničku povijest i ojačali veze među mladima. Ali to nije sve. U toku sezone ugostili smo brojne grupne i pojedinačne posjete turista iz svih država bivše Jugoslavije i svijeta. S ponosom predstavljamo našu izložbenu zbirku, dokumente, fotografije i artefakte koji prikazuju značaj i naslijeđe II zasjedanja AVNOJ-a – naglašava.

Prema njegovim riječima, za svaku grupu organiziraju stručno vođenje kroz muzej, kako bi osigurali posjetiteljima najdublji i najkvalitetniji uvid u ovu temu.

-Naši stručni vodiči s veseljem dijelili svoje znanje i odgovaraju na pitanja, osiguravajući da svaka posjeta bude obogaćujuće iskustvo. Ovom prilikom zahvaljujemo svim posjetiteljima što su odabrali Muzej II zasjedanja AVNOJ-a kao svoju destinaciju. Vaša podrška nam daje snagu da nastavimo s našom misijom čuvanja povijesti i promicanja kulturnog nasljeđa. Dobrodošli u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a i uživajte u otkrivanju naše zajedničke prošlosti – kaže Imamović na kraju razgovora.

 Potraga za kulturnim naslijeđem

U Jajcu je povodom obilježavanja Dana Evrope, najvažnijeg praznika Evropske unije, boravio šef  Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Johann Sattler, zajedno s 13 ambasadora i šefova misija zemalja članica Evropske unije. Evropska unija u BiH Dan Evrope 2023. proslavila je zajedno s građanima širom države, a Jajce je jedan od sedam gradova u kojima se ove godine obilježio Dan Evrope. Zajedno sa školarcima ambasadori su krenuli u potragu za kulturnim naslijeđem Jajca. Završnica potrage upriličena je u Muzeju AVNOJ-a. 

Leave a comment