Skip to content Skip to footer

Tuzlaci za Guinnessov rekord: Pravit će burek od 650 kilograma i porciju s 1.500 ćevapa u lepini

Tuzla će sutra će biti poprište obaranja dva Guinnessova rekorda. Na Trgu slobode u 11 sati počinje velika fešta u sklopu koje će biti napravljen najveći burek i najveća porcija ćevapa, piše Faktor.ba.

Organizatori manifestacije, koja nosi naziv “Tuzla gastro show”, očekuju dolazak oko 10.000 ljudi, a kompletan program posvećen je promociji domaćih proizvoda.

– Veličina bureka bit će šest puta šest metara i trebao bi težiti oko 650 kilograma. U lepini ćemo imati 1.500 ćevapa. Snimci s manifestacije i mjerenja bureka i porcije ćevapa, bit će poslani u sjedište Guinness World Recorda i očekujemo da budu potvrđeni. Odlučili smo se za ova dva reprezentativna bh. proizvoda, jer na ovaj način želimo skrenuti pažnju svjetske javnosti i poručiti da su oni autentično naši – kaže Omer Isović iz Kreativa marketinga, organizatora “Tuzla Gastro Showa”.

Zanimljivo je da će najveći burek na svijetu, između ostalih, biti podijeljen i dežurnim službama, ljekarima, vatrogascima i policajcima, a čast da ga izrežu imat će trener svih trenera Ćiro Blažević, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U sklopu manifestacije bit će prezentirana i nagrada “Zlatno zmajevo srce”, koju će dobiti Edin Džeko, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević.

– Imat ćemo i bogat kulturno-umjetnički program. Orkestar od oko 50 harmonika odsvirat će dvije sevdalinke “Ječam žele” i “Zvijezda tjera mjeseca”. S nama će sutra biti i oko 1.000 članova kulturno-umjetničkih društava – kaže Isović.

Planirano je i da djeca iz Udruženja građana “Korak po korak”, koje radi sa mladim osobama sa posebnim potrebama, podignu natpis sa porukom Vedadu Ibiševiću. Udruženje žena Tuzle svoj doprinos manifestaciji će dati pečenjem pita od jabuka za posjetioce.

Plakate za humanizam i patriotizam dobit će glumac Enis Bešlagić, pomoćnik direktora HIFA petrola Ahmed Ahmetlić, kao i udruženje navijača “Zmajevi posavine”, poznato po brojnim humanitarnim akcijama.

Plakete za izuzetan doprinos jačanje bh. ekonomije dobit će Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS grupacije i Fahrudin Salihović, direktor Tuzlanske pivare.

– Nastupit će i učenici tuzlanske Osnovne škole “Novi grad” koji će izvesti potriotsku pjesmu, a jedna od učenica pročitat će i poruku roditeljima u BiH. Poruka u suštini glasi da trabamo kupovati bh. proizvode, podržati naše kompanije da bi nam svima bilo bolje – zaključio je Isović.

Leave a comment