Skip to content Skip to footer

Prof. dr. Mirsad Muftić: Bosna i Hercegovina može postati centar zdravstvenog turizma

Bosna je Hercegovina ima sve uvjete da u budućnosti postane popularno odredište zdravstvenog turizma, jer posjeduje bogate turističke potencijale, ali i kvalitetnu zdravstvenu uslugu po dosta povoljnijim cijenama u odnosu na druge zemlje u regiji, Evropskoj uniji i svijetu. Međutim, potencijali zdravstvenog turizma u našoj zemlji ne koriste se dovoljno, a kako bi se to promijenilo, kako kažu stručnjaci, potrebno je smišljeno i planski upravljati ovim resursima.

Prema riječima prof. dr. Mirsada Muftića, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijaliste reumatologije, naša zemlja obiluje prirodnim resursima za kojima mnoge države žude.

Sumporne vode

– Banja na Ilidži svojevremeno bila je oficijelna banja za Austrougarskog cara i njegovu porodicu. Mogao je car u Austriju ili Mađarsku u banju, jer su mu one bile bliže, ali on je htio na Ilidžu, a razlog su bile nevjerovatne blagodati sumporne vode – podsjeća Muftić.

Tradicija korištenja termo-mineralnih voda u našoj zemlji seže u daleku prošlost, još u vrijeme Grka i Rimljana, koji su već tada uvidjeli ljekovitost naših geotermalnih izvora. Prve hemijske analize i preporuke za korištenje banjskih voda u liječenju i tretmanu uradili su poznati stručnjaci iz evropskih banja (Wiesbaden i Baden- Baden). Nedugo potom, počela je izgradnja modernih banjskih centara za liječenje i rehabilitaciju. Danas BiH obiluje banjskim lječilištima.

– Naša zemlja za svaku bolest ima banju, ali taj sistem treba urediti i kao takav ponuditi svijetu. Dio ‘Reumala’ u Fojnici i banja u Tesliću poznate su kao mjesta odlične kardiološke rehabilitacije, dok su za one koji imaju problema s reumom, zglobovima i bolovima u leđima najbolje banje na Ilidži, u Olovu te ‘Vilina Vlas’ kod Višegrada – objašnjava Muftić.

Kako bi se uredila ova oblast, prvo što je potrebno uraditi, kaže on, je klasificirati banje prema medicinskim indikacijama, a potom gotove pakete usluga ponuditi zainteresiranim zemljama.

– Svaka banja trebala bi imati tim zdravstvenih radnika koji govore engleski jezik, koji su educirani za određenu grupu ljudi i koji će promptno reagirati na zahtjeve turista. Ono što bi takvi timovi također trebali imati, a što sada nemamo, je nutricionist koji će napraviti program prehrane za sve pacijente, bilo da su dijabetičari, alergični na gluten, osobe sa visokim pritiskom ili posljedicama moždanog udara…Svaki od njih zahtijeva poseban sadržaj u tanjiru, jer ne možete ih sve dovesti u menzu i ponuditi im isti jelovnik. Samo na takav način uvjerit ćemo gosta da smo profesionalni u svom poslu, mislimo na njega i njegovo zdravlje – ističe Muftić.

Sadržaji za VIP osobe

Oni koji bi učestvovali u uređenju ove oblasti trebaju, dodaje Muftić, znati kako u banje ne dolaze samo pripadnici srednje klase, nego da su za ovaj vid liječenja i rehabilitacije zainteresirane i tzv. VIP osobe. Šansa naše zemlje je i u razvoju dentalnog turizma, koji je već prepoznat u regionu i naše dijaspore.

– Mi već imamo skenere i robot-mašine. S takvom tehnikom i stručnjacima iz oblasti stomatologije, koji su zaista vrsni, odlično smo startali. Samo je sada potrebno uvezati te dvije oblasti. Dakle, da svi oni koji dođu u banju, prijepodne imaju banjski, a poslije podne stomatološki tretman koji mu je potreban – pojašnjava Muftić.

Kao važan segment zdravstvenog turizma, a namijenjen je ženskoj populaciji, su i tzv. anticelulitni programi koji, prema riječima Muftića, mogu trajati pet, sedam ili deset dana.

– Jedno su medicinski, a drugo relaks programi. Kad vas nazove neka agencija i upita za relaks program, a vi kažete da to nemate, jer ste se bazirali samo na medicinski, automatski sebi pišete veliki minus. Vi ste dakle, banja zatvorenog tipa, niste otvoreni za široki krug gostiju. Dakle, naše banje trebaju širiti kapacitete, educirati nekoliko terapeuta samo za spa tretman, nabaviti dvije mašine za anticelulitni program, u sve uključiti nutricionistu i fitness trenera, a potom startati s relaks programom. Prošlo je vrijeme kada ste sve pacijente mogli dovesti u istu salu i s njima raditi vježbe. Danas svaki gost traži individualni pristup, koji mora biti na visokom nivou, educirani kadar i strogu diskreciju – kaže Muftić.

Leave a comment

0/100