Skip to content Skip to footer

Turizam za inkluzivni rast

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. septembra putem prigodnih manifestacija, priredbi i događanja. Navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. godine usvojen Statut Organizacije.

Svjetski dan turizma obilježava se s ciljem jačanja globalne svijesti o turizmu i njegovom ekonomskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Uvođenjem inovacija i digitalnog naslijeđa, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.

Pandemija koronavirusa negativno je uticala, kako na razvijene, tako i na ekonomije u razvoju, a marginalizovane grupe i najugroženiji pogođeni su najviše. Ponovno pokretanje turizma pomoći će u oporavku i rastu.

Iz tog razloga Svjetska turistička organizacija (UNWTO) odredila je da se Svjetski dan turizma 2021. godine bude usmjeren na turizam za inkluzivni, odnosno uključivi rast. To je prilika da gledamo dalje od turističke statistike i shvatimo, odnosno priznamo kako iza svakog broja u stvari stoji osoba.

Generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili u svojoj zvaničnoj poruci istakao je da, proslavljajući ovaj dan, pokazujemo posvećenost da će se, kako turizam bude rastao, prednosti koje dolaze osjetiti na svakom nivou širokog i raznovrsnog turističkog sektora, od najveće avio kompanije do najmanjeg porodičnog biznisa.

Ljudska želja za putovanjem i istraživanjem je univerzalna, zbog čega turizam mora biti otvoren kako bi svi uživali, tako da i mnoge socijalne i ekonomske beneficije koje turizam donosi moraju biti dostupne svima.

Ekonomski i društveni utjecaj pandemije osjetio se daleko izvan samog sektora, te su na mnogim mjestima najteže pogođeni najugroženiji članovi društva. Također, istakao je da u daljem radu na izgradnji prosperitetnijeg i mirnog svijeta kroz turizam, neće biti izostavljen ni najmanji turistički subjekti.

Domaćin ovogodišnje službene proslave Svjetskog dana turizma bila je Obala Slonovače, gdje se proslavila sposobnost turizma da pokrene inkluzivni razvoj i ulogu koju ima u stvaranju prilika za milione ljudi širom svijeta.

UNWTO je pozvao sve zainteresirane zemlje da se uključe u ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma i dostave fotografije i video zapise koji oslikavaju moć turizma za unapređenje turističkog sektora.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH se odazvalo pozivu i dostavilo tražene fotografije i video materijal, koji je dostupan na zvaničnoj stranici UNWTO-a.ine i najugroženiji pogođeni