Skip to content Skip to footer

Bosanske piramide posjetilo više od 100.000 turista

Lokacije Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ u Visokom ove godine je posjetilo više od 100.000 turista iz zemalja regiona, Evrope i cijelog svijeta. Bila je ovo još jedna rekordna sezona. S osnivačem Fondacije Semirom Osmanagićem razgovarali smo upravo o ovim rezultatima, ali i brojnim sadržajima i planovima za budućnost.

– Nakon rekordne brojke od 84.000 turista iz prošle godine, ove godine taj smo broj nadmašili i prebacili. Za devet mjeseci ove godine zabilježili smo ukupno 104.000 posjetilaca, a nadamo se da će do kraja godine ta brojka porasti možda i do 140.000 posjetilaca. Ove godine najveći broj gostiju nam je stigao iz BiH, zatim Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, kao i dijaspore iz svih pomenutih zemalja. Pored toga, imali smo posjete i iz drugih dijelova Evrope, ali i cijelog svijeta – kazao je Osmanagić za magazin Visit BiH.

Nastavljeni su i arheološki radovi koji su i ove godine bili bazirani na tunele „Ravne 3“ gdje je pronađen veliki broj artifakata. Zbog situacije s pandemijom, broj volontera je i ove godine manji nego inače, pa je i obim radova nešto manji.

– Ranijih godina imali smo po 400-500 volontera tokom trajanja arheološke sezone, a ove godine u Visoko ih je stiglo stotinjak. Ipak, uspjeli smo da nastavimo s radovima u tunelima „Ravne 3“ pod budnim okom arheologa Fondacije Amne Agić, te smo ostvarili i određene rezultate. U naučnom smislu, vršili smo različita mjerenja koja su potvrdila naše pretpostavke da su bosanske piramide energetski pojačivači, neka vrsta energetskih mašina – istakao je on.

I ove, kao i prošle godine, najveću pažnju je privlačio najbolji teniser današnjice, Novak Đoković, koji je ponovo dolazio u Bosansku dolinu piramida, pa su njegove posjete postale redovna pojava. Đoković u Srbiji već ima teniske terene i jedan cijeli kompleks, a u Visokom je u planu jedan novi sadržaj.

­- S obzirom na veliki broj ljekovitih svjedočanstava koja svakodnevno imamo od naših gostiju, polako planiramo jedan centar za medicinu koji bi objedinio sve ono što je prirodno – zdravu hranu, piće, jogu, meditaciju, posjete tunelima… Već smo našli i mjesto gdje bi taj centar trebao biti, tako da je to neki plan za blisku budućnost – naglasio je Osmanagić za magazin Visit BiH.

Poručio je da nije isključeno da takav centar nastane u saradnji s Đokovićem, te da centri u Srbiji i budući centar u Visokom, budu povezani zajedničkim predavačima, gostima, kao i uslugama koje će nuditi. Đoković je čest gost Bosanske doline piramida, a tokom svog posljednjeg dolaska u Visoko kazao je da će se ubrzo ponovo vratiti, tako da Novaka u Visokom možemo očekivati još jednom u toku ove godine.

Važno je napomenuti kako je odlukom Gradskog vijeća Visoko izabran i za Počasnog građanina Visokog, te će mu i ta povelja biti dodijeljena u jednoj od narednih posjeta. Što se tiče istraživanja bosanskih piramida on se nastavlja, a prema riječima Osmanagića u narednoj sezoni nas očekuje nastavak radova u tunelima „Ravne 3“, zatim radovi u novootkrivenim tunelima „Ravne 4“, kao i brojni novi sadržaji u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“ koji je tokom protekle dvije godine postao svojevrsna kulturna oaza ovih prostora.