Skip to content Skip to footer

Svjetski dan turizma: Za podršku projektu Via Dinarica 100.000 KM

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma 2017. godine u Bosni i Hercegovini, potpisat će u Sarajevu ugovor o podjeli troškova kojim se  sa 100.000 KM podržava projekat Via Dinarica kao generator održivog turizma.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma je održivi turizam kao instrument razvoja, a na ceremoniji će biti predstavljen i doprinos Via Dinarice razvoju održivog turizma u BiH.

Nakon potpisivanja ugovora, planirana je posjeta korisnicima projekta Via Dinarica, u selima Sjenokos i Strica, u blizini Vareša.

Na ceremoniji će se medijima obratiti Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP BiH i Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH.

Ceremonija se organizuje u okviru projekta Via Dinarica: platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, kojeg implementiraju i finansiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i UNDP u BiH.

Ciljevi te inicijative su promocija dinarskog koridora i smanjenje ekonomskih, socijalnih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti u oblasti avanturističkog i rekreativnog turizma kojim se promovira prirodna baština BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Leave a comment

0/100