Skip to content Skip to footer

Šta turisti ne smiju propustiti tokom posjete Banjoj Luci

Kraća tura razgledanja Banje Luke obuhvata nekoliko cjelina, a turistički vodič Zoran Sanković za Visit BiH je ispričao šta nikako ne treba propustiti ukoliko ste turista u gradu na Vrbasu. Kao prvo, to je sam centar grada koji obuhvata Trg Krajine, Gospodsku ulicu, park Petar Kočić i hotel “Palas”.

Austrougarske građevine

– Svaki od tih objekata ima svoju historijsku priču i veliki značaj za grad s turističkog, kulturnog i civlizacijskog stanovišta – istakao je Sanković.

Sljedeća cjelina je krug oko Hrama Hrista Spasitelja, a koji obuhvata samu crkvu, Administrativnu službu grada Banja Luka, Banski dvor, te najstariji ugostiteljski objekat sa smještajnim kapacitetom u BiH, a to je hotel “Bosna”.

– Tu se nalazi i spomenik čovjeku koji je najzaslužniji za sve što je tu izgrađeno, a to je Svetislav Tisa Milosavljević – podvukao je Sanković.

On je objasnio da je sljedeća cjelina kod Narodnog pozorišta RS-a, gdje su nekadašnja Vojna komanda, a danas zgrada Arhiva RS-a.

– To je prva građevina koju su Austrougari napravili na području grada Banje Luke. Osim historijskog značaja, kroz taj objekat možemo vidjeti i funkcionalnost austrougarskih građevina koje su impozantne po svojim dimezijama, ali i jednako funkcionalne – rekao je Sanković.

Od tog objekta u Banjoj Luci započinje takozvani carski drum, koji se proteže do nekadašnje “Mljekare”.

Najstarije naseobine

– To je izuzetno atraktivna ambijentalna cjelina. S lijeve strane imamo veliki broj građevina, nekadašnjih vila poznatih trgovaca, ljekara, zanatlija, a s druge strane Fabriku duhana koja je također napravljena za vrijeme Austrougarske, kao i crkvu Svetog Bonaventure – objasnio je Sanković.

Južnije od centra grada je još jedna vrlo značajna cjelina s važnim lokacijama, a koju čini džamija Ferhadija, jedno od najimpozantnijih dostignuća islamske arhitekture u BiH. Uz nju se dalje veže Safikadin grob, te tvrđava Kastel kao najstariji mjesto s najstarijim naseobinama ljudi na ovom području.

– Za Kastel se vežu i određene specifičnosti kao što je rimski miljokaz kao jedina minijatura i ‘najstariji’ kamen u Banjoj Luci koji stoji tu od rimskog perioda. On je ustvari označavao udaljenost od početne do krajnje tačke, s obzirom na to da je Banja Luka bila na putu soli od Jadranskog mora do Panonske nizije – ispričao je Sanković.

Leave a comment

0/100