Skip to content Skip to footer

Sokolov put, nova adrenalinska atrakcija

Na području Crvenih stijena na Romaniji  otvoren je novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije – Via ferrata Sokolov put, kao dio projekta Enjoy Sarajevo-Romanija Region, a finansiraju ga Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

Via ferrata Sokolov put, odnosno staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima, namijenjena je svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva. Dužina Via ferrate iznosi 350 metara i s dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

Ovaj adrenalinski sadržaj će ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova pružiti veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost. Pored via ferrate, Romanija ima oko 40 kilometara obilježenih planinarskih staza, a sve ih krase prelijepi vidikovci.

Pored svih outdoor turističkih sadržaja, projekat je značajan i za mikro mala i srednja preduzeća koja će biti uključena u projekat i kojima će biti pružena podrška putem obuka i promocije njihove ponude.

– Mnogi hotelijeri izrazili su želju da u svoje ponude uključe i ovaj adrenalinski dio. Kroz via ferratu Romanija dobija novo lice i sigurno će se to pozitivno odraziti na ukupnu turističku ponudu cijelog grada – ističe Tošić.

Ova aktivnost samo je jedna od planiranih u okviru projekta „Enjoy Sarajevo-Romanija region“. Projekat će se provoditi 18 mjeseci, a ukupna vrijednost mu je 258.000 eura, od čega je Evropska unija dodijelila više od 200.000 eura bespovratnih sredstava.