Skip to content Skip to footer

Šeranića kuća – Prvi stambeni objekat izgrađen u Banjoj Luci

Šeranića kuća sagrađena 1580. godine, jedna je od značajnih kulturno-historijskih spomenika Banje Luke. Ova kuća, koja u gradu na Vrbasu nosi broj jedan, vodi se kao prva izgrađena stambena jedinica na području grada.

Podignuta je u naselju Šeher, a 2003. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nažalost, vrata ovog historijskog objekta već dugo su zakovana, a potomci nekadašnje begovske porodice Šeranić posljednjih godina su pokrenuli nekoliko aktivnosti kako bi je spasili od propadanja, a onda i renovirali.

U različitim dokumentima mogu se naći navodi da je Šeranić kuća 1580. godine podignuta ćupovima zlata u Šeheru, čaršiji s folklorom stare Bosne. Bila je vlasništvo begovske porodice Šeranić.

– Kada je Mujo-beg Šeranić, sin Muhamed-bega, s pendžera kuće Gunića u Novoseliji odveo Fatimu i doveo je u Šeher, u svoju porodicu unio je još deset novih života koje mu je Fatima na svijet donijela. Imali su sedam kćeri i tri sina – stoji u nekim svjedočenjima života u Šeheru sa početka 19. vijeka.

Jedna od kćeri Seima u nekoliko navrata je pričala o životu u tadašnjem porodičnom okruženju. Govorila je kako je otac bio veliki gazda kojeg su svi poštovali. Volio je sevdah i pjesmu. Sva djeca su još tada išla u školu, a kćeri bile u kulturno-umjetničkom društvu.

Šeranića kuća imala je nekoliko specifičnosti, među kojima su muški i ženski ulaz, kupatilo i soba za goste i poslugu, ostavu, muške i ženske prostorije i toplu vodu.

Kroz kuću su prošle mnoge poznate ličnosti poput Safeta Isovića i Himze Polovine, a toplom vodom iz avlije Šeranića koristila se i njemačka porodica Goldbaher.

Mujo-beg Šeranić umro je neposredno nakon zemljotresa u Banjoj Luci, a mnogi njegovi potomci su se razišli po svijetu, dok neki i danas žive u ovom gradu. Među njima je Alen Šeranić, aktuelni ministar nauke i tehnologije u Vladi RS-a.

Leave a comment

0/100