Skip to content Skip to footer

Semir Osmanagić: Bosanske piramide svjetska su atrakcija

Razgovor sa Semirom Osmanagićem nikako nismo mogli započeti. Turisti, većinom stranci, konstantno su nam prilazili sa željom da se pozdrave, fotografišu ili jednostavno upoznaju s arheologom i utemeljiteljem Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

-Ovako je svaki dan. Dolaze, prilaze, zahvaljuju, čestitaju, fotografišu se sa mnom. Meni je velika čast, ali i obaveza da sa svima njima pričam. Svi oni dolaze u Visoko da vide i obiđu bosanske piramide, najveće arheološko otkriće na svijetu – kaže Sem, kako ga popularno zovu strani posjetioci Parka.

Priča o bosanskim piramidama počela je u aprilu 2005. godine. Osmanagić je došao u Visoko posjetiti lokalni muzej, a onda je primijetio uzvišenje iznad grada koje ima četiri trokutaste strane s identičnim nagibom.

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE

-Uzeo sam kompas i on mi je pokazao perfektnu orijentaciju stranica prema stranama svijeta. Na temelju ranijeg iskustva s piramidama u Kini i Guatemali znao sam da je riječ o vještačkim građevinama, a ne o prirodnim brdima – priča Sem dok ulazimo u muzej u kojem su izloženi eksponati pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja na piramidama.

Na početku je njegovo otkriće naišlo na brojna osporavanja, ali se popularni Sem nije dao omesti. Organizirao je Fondaciju, angažirao brojne svjetske stručnjake i arheologe, doveo veliki broj volontera iz cijelog svijeta.

-Nakon osam vrijednog rada, 2013. dokazali smo da smo upravu i da su svi napadi bili neosnovani. Danas imamo pet piramidalnih struktura – piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Bosanska piramida Sunca je viša od 220 metara. Njena istočna i sjeverna strana idu do dna doline i moguće je da dosežu 360 metara. Piramida Mjeseca visoka je 190 metara i znatno je viša od Keopsove piramide u Egiptu koja je visoka 147 metara – ponosno govori Sem.

Nedugo nakon toga, najavio je još jedno spektakularno otkriće, prahistorijske podzemne tunele i prostorije ispod piramida.

-Riječ je mreži koja se pruža desecima kilometara u svim smjerovima s brojnim raskršćima, komorama, podzemnim jezerima. U prahistorijskom podzemnom labirintu Ravne pronašli smo megalitne blokove od nekoliko tona, a analize su pokazale da je riječ o keramičkim blokovima – priča on dok ulazimo u tunel.

U tunelu srećemo turiste koji uz vodiče obilaze hodnike. Volonteri i zaposlenici Fondacije vrijedno otkopavaju tunele i opet, Sem sa svima zastane, fotografiše se i razgovara. Kaže da su najčešći posjetioci iz Češke, Njemačke, Bugarske i drugih evropskih zemalja, a dolaze i studenti, avanturisti, posjetioci, volonteri iz Japana, Australije, Amerike, Brazila, Perua…

Osim arheološkog aspekta, čitav kompleks piramida dobio je jednu novu dimenziju, a to je ljekovitost zračenja koja, kako tvrdi Sem, imaju veoma pozitivan utjecaj na zdravlje. To je privuklo novu vrstu turista koji sada pronalaze izlaz za svoje zdravstvene probleme. Nailazimo na stariji bračni par iz Bugarske koji sjedi u uglu tunela, a s druge strane nekoliko posjetitelja iz Njemačke i Holandije. Svi kažu da imaju određene zdravstvene i da su i ranije dolazili, te da se osjećaju sve bolje.

-Prošle godine primili smo brojna svjedočanstva o blagotvornom djelovanju boravka u ovim tunelima na zdravlje ljudi. Proveli smo i prvu medicinsku pilot-studiju koja je pokazala momentalno jačanje imuniteta kod 20 ispitanika kojima je izvršen nalaz urina i krvi prije i poslije posjete tunelima – kaže Osmanagić i naglašava da je temperatura u tunelima i ljeti i zimi 11 stepeni.

VELIKO LJEČILIŠTE

Ističe da mjerenja fizičara i elektroinžinjera pokazuju da se oko blokova nalaze elektromagnetna zračenja dvije frekvencije – 28 kHz i 7,83 Hz. Prva frekvencija proizvodi ultrazvuk iste frekvencije koji je idealan za levitiranje, a druga frekvencija je najbolja za fizički, mentalni i spiritualni razvoj.

-Ovome treba dodati potpuno odsustvo kosmičkih i radioaktivnih zračenja, ali i prisustvo visoke koncentracije negativnih jona koji ubijaju viruse i bakterije. Zanimljivo je da ovdje nema potrebe za vještačkim dovodom čistog zraka, kao u rudnicima, i da niti u jednom trenutku ne osjetimo otežano disanje. Inžinjeri rudarstva koji dolaze ovdje ne mogu da vjeruju da ovako nešto postoji – ponosno ističe Sem i kaže da su u tunelima otkrili jezerce u kojem je fantastično čista i ljekovita voda.

Arheološki park: Bosansku piramidu Sunca godišnje posjeti između 40.000 i 50.000 turista što je, prema njegovim riječima, pristojna brojka s obzirom da prije otkrića piramida u Visokom gotovo i da nije bilo turista.

-Turisti dolaze iz svih zemalja svijeta, tačnije iz 130 država sa svih kontinenata. Ovo je veliki projekat od kojeg bi mogla živjeti cijela BiH, samo je potrebno da imamo podršku države. Također, potrebno je izgraditi turističku infrastrukturu, odnosno hotele i restorane. Nedavno smo imali 130 turista iz Indije i nismo ih imali gdje smjestiti u Visokom, pa smo ih morali voziti u Sarajevo – poručuje Osmanagić.

SADRŽAJI ZA DUŠU

U želji da što više obogati ponudu i turistima pruži potpun ugođaj, Osmanagić je kupio dodatno zemljište gdje je osnovao Arheološko-turistički park Ravne 2. Na 40.000 kvadratnih metara, zapušteno močvarno zemljište s divljim deponijama pretvoreno je u prelijep prirodni ambijent, šumu s parkovima.

-Ovdje svi dolaze da pronađu svoj mir. Osim cvrkuta ptica, nema drugog zvuka. Supruga i ja smo vlasnici ove zemlje, napravili smo park i fali ga Fondaciji na upravljanje u narednih stotinu godina. Ovdje nema flaša, roštilja, galame, samo mir i tišina i potpuna harmonija s prirodom – kaže Sem.

Ambasador UNESCO-a Marko Pogačnik iz Slovenije poklonio je megalitni krug s uklesanim “kosmogramima”, porukama u kamenu koji u svijet odašilju poruke ljubavi, razvoja globalne svijesti i komunikacije s Planetom.

Direktor WM Magazine iz Praga Jiri Matejka poklonio je energetske spirale, a profesor agronomije Vehid Ibraković iz Slavonskog Broda donirao je spiralni botanički vrt s ljekovitim biljem. U parku su postavljeni kameni krugovi oko drveća kao svojevrsne „ogrlice“ i znak harmonije s prirodom. Drvena platoforma za jogu, meditaciju, ples i opuštanje postala je omiljeno mjesto brojnih posjetilaca.

Leave a comment