Skip to content Skip to footer

Selma Berisalić: Moje modele nose Rihanna, Fergie, Coco Rocha, Maëlys Tanović…

Biti uspješan Bosanac ili Bosanka na svjetskoj modnoj sceni nije nedostižan san. Kada od početka znate šta želite, čvrsto se držite toga, i ne odustajete od svojih snova, a pri tome vrijedno radite, uspjeh je zagarantovan.

Najbolji primjer toga je Selma Berisalić Starfinger, koja u pravom smislu tih riječi, živi svoj san. Njene modele nose Rihanna, Fergie, Coco Rocha, Maëlys Tanović, Dalila Sinanović, Ljilja Ivanović, Biljana Cincarević, Elena Karić, Martina Saira Kešćić, Emina Ganić…

Naša uspješna modna kreatorica, koja živi na relaciji Sarajevo – New York – Los Angeles – Mexico, to ponosno ističe, ali i dodaje, kako put do zvijezda nije nimalo lak.

Iako je maštala da će modni dizajn studirati u Parizu, put je odveo u Njemačku. Godine 2005. u Berlinu je upisala ESMOD, prestižni privatni univerzitet za modni dizajn, veoma zahtjevan, ali Selma je upravo to željela. Nakon završenog fakulteta put je odvodi u New York gdje i danas, po studijima i dućanima prijatelja prodaje svoje kreacije. Prije tri godine vratila se u Sarajevo i otvorila modni studio.

– Sarajevo nikada nije ni izašlo iz mene, gdje god sam odlazila, ovdje sam se vraćala. Sada je tu proizvodni pogon, mjesto gdje nastaju moje kreacije, a u New York, Los Angeles, Mexico i Canadu idem po inspiraciju i prodajem ono što stvorim – objašnjava Berisalić.

Modne revije sastavni su dio njenog rada, iako ih, kaže, danas rjeđe priređuje. Ipak, njene modele imala je priliku vidjeti publika od Dubrovnika, preko Berlina, do New Yorka i Los Angelesa. Za nju je moda stil života, nešto čime Selma izražava svoja osjećanja. Uzora u onome što radi nema, ali ipak ističe Alexandera McQueena, upravo zato jer je, kaže, do srži bio posvećen onome što radi.

Brojna su priznanja i nagrade koje je dobila u dosadašnjem radu. Najdraža joj je ona koju je kao mladi dizajner dobila 2005. u Njemačkoj. Od ukupno 160 učesnika, dobila je prvu nagradu. Iako se voli počastiti dobrim shoppingom, rado nosi i svoje kreacije. U izradi koristi prirodne materijale poput pamuka, svile, lana, viskoze, kože, a nabavlja ih uglavnom u New Yorku i Los Angelesu.

Leave a comment

0/100