Skip to content Skip to footer

Sastanak u Zagrebu: Završeno više od 80 posto radova na izgradnji mosta Svilaj

Predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Hrvatskih autocesta i Heringa na sastanku u Zagrebu razmatrali su trenutni stanje izgradnje mosta Svilaj.

Konstatirano je da je završeno 83,64% ukupno ugovorenih radova.

Dovršeni su svi radovi na izgradnji donjeg ustroja mosta, mada vremenske prilike nisu išle naruku izvođaču Hering d. d. Široki Brijeg. Tako je još 9. 4. 2019. godine spojena čelična konstrukcija oba mosta, a za uzvodni i nizvodni most montirano je ukupno 102 segmenta čelične konstrukcije.

Trenutno se radi na armiranobetonskim pločama, a urađeno ih je 49 od ukupno 102, što predstavlja realizaciju ovog dijela od 48,04%.

Preostale aktivnosti za dovršetak mosta su: izvođenje armiranobetonske ploče i armiranobetonskog vijenca, odvodnja mosta, hidroizolacija i asfaltni zastor mosta te ugradnja opreme za saobraćaj, rasvjetu, meteo-stanicu.

Kako je spajanjem oba mosta prestala mogućnost uticaja nivoa rijeke Save na radove, ne očekuju se problemi u realizaciju ove faze radova, rečeno je na sastanku.

Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan i sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH Igor Pejić, koji je u ime MКT-a učestvovao na sastanku, izrazili su zadovoljstvo trenutnim radovima i zakazali sljedeći sastanak za oktobar tekuće godine.

 

Leave a comment

0/100