Skip to content Skip to footer

Sarajevski kiseljak među najpoželjnijim poslodavcima u BiH u sektoru prehrane

Kompanija Sarajevski kiseljak drugu godinu se zaredom pozicionirala na visoko treće mjesto na listi najpoželjnijih poslodavaca u Bosni i Hercegovini u sektoru prehrane. O tome koje će od 500 nominiranih kompanija ponijeti ovo prestižno priznanje za 2021. godinu, odlučilo je glasanje više od 11.000 učesnika istraživanja koje je organizirala kompanija Kolektiv-MojPosao.ba.

Projekt “Najpoželjniji poslodavac” već 15 godina otkriva percepciju građana BiH o kompanijama kao poslodavcima, te na osnovu njihovih glasova nagrađuje kompanije koje najviše brinu o zaposlenima i  nude im najbolje uvjete za rad. Najvažniji razlog za odabir najpoželjnijeg poslodavca u 2021. godini jeste dobar odnos prema zaposlenima, zatim pozitivno radno okruženje, sigurnost zadržavanja posla, visoki kvalitet proizvoda i mogućnost povećanja plate, za što je Sarajevski kiseljak, kao jedna od vodećih kompanija u proizvodnji prirodne mineralne vode i bezalkoholnih pića u BiH, dobio visoke ocjene ispitanika. S obzirom na brojne izazove i promjene na tržištu rada uzrokovane pandemijom COVID-19, ovo priznanje ima dodatni značaj za kompaniju.

-Briga o našim zaposlenicima predstavlja jedan od pet stubova strategije održivosti Grupe pića Fortenova grupe u sklopu koje posluje Sarajevski kiseljak. Imajući u vidu izazove koje je pred poslovanje i život postavila pandemija, tokom 2021. godine dodatno smo se fokusirali na komunikaciju i slušanje naših zaposlenika. Uveli smo praksu sastanaka zaposlenika s Upravom, što je sjajna prilika za informiranje zaposlenika o poslovanju kompanije, a s druge strane prilika zaposlenicima da vodstvo kompanije pitaju šta ih zanima. Poticanje dijaloga doprinosi stvaranju ugodnog radnog okruženja za sve, a zahvaljujući konstruktivnim prijedlozima zaposlenika pokrenuli smo različite inicijative, kao što je knjižica s pogodnostima koja objedinjuje sve pogodnosti naših zaposlenika, uvođenje fleksibilnog radnog vremena za zaposlenike kojima priroda njihovog posla to omogućuje, skraćivanje radnog vremena na način da je pauza dio osmosatnog radnog dana. Također, mijenjamo sustav izračuna promjenjivog dijela plaće kolegama u prodaji na način da im se omogućuje da svojim radom i trudom zarade više, mnogo ulažemo u modernizaciju i unapređenje proizvodnje, poslovnih procesa, radnih alata, digitalizaciju itd. Redovno organiziramo edukacije da bismo dodatno razvili specifične vještine zaposlenika, provodimo inicijative za unapređenje njihove sigurnosti na radnom mjestu, a najveći iskorak u tom području je usvajanje Pravilnika o osobnim zaštitnim sredstvima – kazao je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka i zaključio: “Posebno smo ponosni što redovno vršimo istraživanje korporativne klime i kulture, a na temelju povratnih informacija od zaposlenika razvijamo projekte i inicijative. Time pokazujemo da doista slušamo zaposlenike i želimo da budu zadovoljni na svom radnom mjestu. Imajući sve to na umu, priznanje da je Sarajevski kiseljak među najpoželjnijim poslodavcima u BiH u sektoru prehrane, daje nam potvrdu da smo na dobrom putu i da trebamo nastaviti intenzivno raditi na tome da budemo još bolji i kao poslodavac i kao kompanija”.