Skip to content Skip to footer

Sarajevska izletišta: Trebeviću se vraća stari sjaj, Stojčevac i dalje napušten

Sarajevo je okruženo mnogim prirodnim ljepotama, a nadohvat ruke stanovnicima glavnog grada BiH i turistima su brojne planine, jezera, rijeke, te prelijepa izletišta. Neka od najpoznatijih prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila su Stojčevac i Trebević.

Pored toga što je bio prirodna oaza, Stojčevac je važio za elitno izletište i jedno od omiljenih mjesta za odmor predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita. Rezidencija na Stojčevcu se sastojala od glavne zgrade, namijenjene boravku gostiju, te tri pomoćna objekta, koji su služili kao kuhinja, te prostori za smještaj osiguranja i osoblja koje je bilo zaduženo za održavanje vile.

Luksuz i raskoš

Tu su bili i tuneli, namijenjeni kao atomsko sklonište, koji zadiru duboko u planinu Igman. Nedaleko je bilo uređeno i prelijepo izletište, koje su do početka 80-ih godina 20. vijeka koristili samo gosti vile, a radilo se isključivo o visokim funkcionerima. Tek nakon Titove smrti u ovom prirodnom dragulju su mogli uživati i obični smrtnici.

Stojčevac

Nažalost, od nekadašnjeg ekskluzivnog odmarilišta okruženog prelijepom prirodom, danas su ostale samo ruševine prepuštene zubu vremena, narkomanima i vandalima. Titova rezidencija spala je u red kolateralnih žrtava neusvajanja zakona o državnoj imovini na nivou BiH. Iako bi trebala biti u vlasništvu institucija na državnom nivou, njen pravni status je i dalje nedefinisan, pa niko ni ne pokušava da je obnovi.

Predstavnici Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS jedni su od onih koji barem zelenilo i prirodne ljepote oko ruševina nastoje očuvati i očistiti tako da posjetitelji mogu u njemu uživati.

– Ovih dana smo imali aktivnosti na uređenju i čišćenju Stojčevca. U toku je i čišćenje samog objekta nekadašnje vile gdje se u toku zimskih mjeseci nataložilo svakakvog smeća. U narednih nekoliko dana postavit ćemo nove klupe i korpe kako bismo ovaj prostor uredili koliko možemo, a što se tiče samih objekata i njihove obnove, tu nismo nadležni i upravo je u nadležnosti problem, pa ništa nema dok se na državnom nivou nešto ne pokrene. Nažalost, još nema nikakvih inicijativa. Mi smo u par navrata pokušavali da vidimo šta možemo uraditi, htjeli smo da konzerviramo barem tunel, željeli smo da napravimo od njega turističku atrakciju, međutim sami objekat Titove vile iz koga izlazi tunel svaki danom sve više propada pa se narušava statika objekta, što korištenje tunela čini riskantnim. Sve je u lošem stanju – kaže za Visit BiH direktor ove javne ustanove Osman Delić.

Stojčevac

Žali zbog toga što Stojčevac ne sija nekadašnjim sjajem.

– Onakav kompleks zjapi, a nema ga ljepšeg u Kantonu i s prirodnim vrijednostima i s vilama. Tamo su dolazili predsjednici republika s prostora bivše Jugoslavije i drugi funkcioneri, sve bilo sređeno. Prije rata sam ja bio komandant omladinskih radnih akcija i tada sam morao imati dobru vezu da bih ušao u taj kompleks, to je bilo elitno, a danas može da uđe ko god hoće, ali nažalost u devastiran prostor – ističe Delić dodajući da su danas najčešći gosti upravo oni znatiželjnici iz zemalja okruženja, koje interesuje u kakvom je stanju ostala Titova vila i poznato izletište.

Trebevićka žičara

Dok će očigledno trebati još vremena da Stojčevac ponovo postane omiljenim izletištem u Sarajevu, Trebeviću se polako vraća stari sjaj.

Iako bob staza na kojoj su održane Zimske olimpijske igre 1984. godine i brojni hoteli i restorani nikada nakon rata nisu obnovljeni, sve je više novih sadržaja koji okupiraju pažnju Sarajlija i turista. Otvoreno je nekoliko planinskih domova, ugostiteljskih objekata, sportskih terena, kućica za roštilj, te alpine coaster za mlade.

Da se Trebević, poznat i kao zračna banja glavnog grada, lagano vraća na tron kada su u pitanju omiljena sarajevska izletišta, dokaz je i obnovljena žičara koja je u aprilu nakon više od 20 godina ponovo počela prevoziti posjetitelje iz Sarajeva do prelijepih predjela ove planine. I bh. građani, za koje je žičara od posebnog značaja, ali i stranci koji su se među prvima provozali žičarom, oduševljeni su vožnjom sa spektakularnim pogledom na naš grad.

Leave a comment

0/100