Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Replika električnog tramvaja ponovo na šinama

Tramvaj napravljen po uzoru na prvi električni koji je saobraćao Sarajevom 1895. godine, danas, povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, vozio je putnike od Željezničke stanice do Baščaršije i potom do Remize.

Znatiželjni građani i turisti su posmatrali repliku tramvaja, fotografisali ga, a pojedini su izrazili želju i da se provozaju.

Repliku tramvaja danas je vozio Hamdija Huremović, uposlenik GRAS-a već 18 godina, koji trenutno radi na održavanju tramvaja kao električar.

– Ovo je replika tramvaja koji su napravili naši radnici i mislim da je jedina replika u svijetu. Ovaj tramvaj se razlikuje od ovih današnjih naročito jer je elektronika uznapredovala, ali ipak čast je dobiti priliku voziti ovu značajnu i lijepo repliku – kazao je Huremović.

Malik Krupalija, učenik četvrtog razreda srednje Elektrotehničke škole za energetiku, zajedno sa svojim kolegama iz razreda vozio se od Željezničke stanice do Marijin Dvora.

– Zadivljen sam ovim tramvajem, veoma je interesantan naročito zato što je iznutra sav od drveta. Dobro bi bilo da se ovaj tramvaj koristi kao turistička atrakcija i sigurno bi svima bilo zanimljivo da se njime provozaju – kazao je Krupalija.

I Nadira Paladin, Sarajka sa trenutnom adresom u Crnoj Gori, željela je da se prvi put u životu vozi ovim tramvajem. Ističe da je sretna jer joj se pružila takva prilika i da je ponosno jer je njen rodni grad među prvima imao električni tramvaj.

Leave a comment