Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Međunarodni festival turizma okupit će više od stotinu izlagača

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu izrasta u ozbiljnu i jednu od najtraženijih turističkih destinacija na svijetu, čemu zasigurno doprinosi bogata historija naše zemlje, zanimljivi kulturni i historijski spomenici, ogromna prirodna bogatstva – veliki broj planina, rijeka i jezera, ali i izvrsno gostoprimstvo, po čemu su Bosanci i Hercegovci odavno poznati.

Veliki doprinos promociji našeg turizma, kulture i tradicije godinama daje Međunarodni sajam turizma koji se održava u Sarajevu. No, posljednjih godina sajam je išao silaznom putanjom, a prošle godine nije ni organiziran.

Ove godine, organizatori poručuju da će sajmu, ali i kulturno-sportski centar Skenderija, gdje se sajam održava, biti vraćen stari sjaj.

Od 19. do 21. oktobra u Skenderiji počet će tradicionalni Sarajevski festival turizma, koji datira još iz 1970. godine. Tokom festivala bit će organizirani 39. Međunarodni sajam turizma i turistička berza i 6. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i keteringa.

Pokrovitelj je Federalno ministarstvo turizma i okoliša, a očekuje se i podršku grada Sarajeva i turističke zajednice kantona Sarajevo.

U prvim razgovorima vezanim za organizaciju festivala u organizacionom odboru bili su predstavnici svih ministarstava na svim nivoima vlasti, između ostalih Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo trgovine.

– Otvorenje festivala je planirano za 18. oktobar u večernjim satima u Domu mladih. Sva tri dana programi će biti i u Domu mladih i u dvorani na centralnoj bini, gdje će biti organizirani i nastupi kulturno-umjetnička društva, a sve s ciljem prezentacije našeg turizma, kulture i tradicije. Međunarodni sajam turizma je otvoren od 10 do 19 sati u dvorani – pojašnjava direktor Skenderije Amer Kapo.

Kako kaže, prijave za učešće na sajmu su u toku, tako da o broju učesnika još ne mogu govoriti.

– Naša predviđanja su da će učestvovati više od stotinu izlagača. Indija je naša zemlja partner, a osim što će imati svoj štand, organizirat će i prigodni program. Za 19. oktobar u Domu mladih je planirana projekcija indijskog filma za publiku u Sarajevu. Prijave nam dolaze iz cijele BiH, turističkih agencija, općina. Fokus sajma je na turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine – ističe Kapo.

Leave a comment