Skip to content Skip to footer

Sarajevo među najpoželjnijim evropskim novogodišnjim destinacijama

Dlanom od dlan, a godina je prošla od nezaboravnog novogodišnjeg koncerta Dine Merlina, a već je sve spremno za novi spektakl koji pomjera granice i Sarajevo lansira među najpoželjnije evropske destinacije za novogodišnje praznike!

Spektakl će, prema očekivanjima organizatora, biti kuliminacija najuspješnije turističke godine za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u posljednjih četvrt vijeka, te najava nastavka turističke ekspanzije koja postaje motor ukupnog ekonomskog progresa glavnog grada i cijele države.

Novi rekordi

Grad Sarajevo, na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, a u saradnji s Kantonom i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, ove godine prvi put u historiji organizira doček Nove godine na otvorenom tokom tri praznične noći kakav region do sada nije vidio.

Proslava će početi u noći 30. decembra nastupom mladih virtuoza s Muzičke akademije, uz plesne ritmove, u samom centru grada. Potom će, u novogodišnjoj noći centralnu binu i cijeli Trg BiH do usijanja dovesti kralj pop muzike s ovih prostora Zdravko Čolić, da bi novu 2018. godinu, 1. januara započeli spektakularnim koncertom legendarne sarajevske grupe – Crvena jabuka. Koncerte na otvorenom će pratiti niz tradicionalnih događaja, poput Sarajevo Holiday Marketa, a koji će dodatno oplemeniti prazničnu atmosferu.

Sarajevo, na ovaj način, pokazuje da nakon najbolje organizirane Zimske olimpijade nije zaboravilo organizirati velike događaje na evropskom nivou i široko otvorenih ruku ugostiti stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. Sudeći prema velikom interesu iz regije, Evrope, ali i cijele Bosne i Hercegovine, očekuje se veliki broj posjetilaca.

Turističke agencije iz Zagreba, Beograda i drugih gradova nude specijalne aranžmane za dolazak na sarajevsku čaroliju, pa organizatori s pravom očekuju da će ovaj događaj biti dostojan završetak uspješne turističke godine. Naime, rekorde su 2017. nakon Dine Merlina na Trgu BiH gdje je Novu godinu dočekalo više od 100.000 ljudi, obarali i svi sarajevski hoteli po broju noćenja, turističke agencije prema broju aranžmana, ali i Međunarodni aerodrom Sarajevo po broju putnika.

Evropska metropola

Prema zvaničnim informacijama državnih institucija, samo do polovice ove godine BiH je posjetilo više od 560.000 turista i ostvarili su 1,1 milion noćenja, uz rast u odnosu na godinu ranije za više od 10 posto. Do oktobra je broj noćenja prešao 1,6 miliona.

Gradska uprava Grada Sarajeva ove je godine uložila dodatne napore da taj ogromni turistički i ekonomski potencijal zajedno s partnerima iz nadležnih institucija, pretoči u uspješne projekte, nezaboravne događaje, ali i u obnovu infrastrukture i realizaciju kapitalnih projekata. Trebevićka žičara jedan je od ključnih poslijeratnih projekata u Sarajevu koji na simboličan način ponovo spaja pokidanu vezu glavnog grada sa olimpijskom ljepoticom – plućima glavnog grada. Izgradnja žičare sama po sebi vratila je pozitivan duh i Sarajevo među pozitivne priče, ali će se njen puni značaj osjetiti tek kada na proljeće naredne godine bude i zvanično puštena u rad.

Osim toga, Grad Sarajevo je pokrenuo i niz drugih značajnih projekata koji će obogatiti turističku ponudu, unaprijediti karakter Sarajeva kao evropske metropole, a poput obnove Historijskog muzeja BiH i Muzeja olimpijskih igara te osnivanja muzeja posvećenog jednom od najvećih bh. umjetnika Mersada Berbera. Sve to samo je dio sistemskih i planiranih aktivnosti na čelu sa Gradskom upravom, a u kojima će Sarajevo, kao moderan i evropski grad, u periodu do 2020. godine započeti ostvarivanje svog punog potencijala i progresa u interesu građana i države.

Čaroliju stvaramo vašim dolaskom! Sarajevo vas očekuje, dobrodošli!

Leave a comment

0/100