Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Drvored platana uljepšao prostor oko porodilišta na Jezeru

Simboličnim otkrivanjem ploče načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac su danas ozvaničili završetak projekta sadnje drvoreda platana na zelenoj površini ispod gradskog porodilišta “Zehra Muidović” na Jezeru.
Ajnadžić je kazao da su projekt zajedničkim sredstvima realizovali Grad Ljubljana, Udruženje “Ivan Cankar” i Općina Centar Sarajevo, te najavio ideju da će ubuduće ambasadama i prijateljima na tom prostoru ponuditi da urede zelene botaničke bašte sa autentičnim sadnicama iz njihovih država.
– Općina Centar je pri kraju projekta kojeg realizuje sa firmom “Pokop” gdje je na više lokaliteta zasađeno 8.372 drveta, što simbolizira broj ubijenih Srebreničana tokom genocida – objasnio je Ajnadžić.
Posađene sadnice platana odlikuje otpornost na zimske uvjete koji vladaju u gradu i relativno brz rast sadnice.
I ambasadorica Bukinac je pojasnila da 26 platana simbolizira najbolji oblik saradnje ambasade i Općine Centar, ali također broj posađenih platana predstavlja 26 godina otkako je ponovo osnovano Slovensko društvo “Ivan Cankar” u Sarajevu.
– Zasaditi drvo za čovjeka ima i simboličko značenje, a izbor drveta je posebno značajan zato što Ljubljana gaji posebnu naklonost prema platanu koje je snažno drvo sa dobrom hladovinom – kazala je Bukinac.
Ideja o sadnji drvoreda platana je krenula od članice Društva “Cankar” Ane Mrdović koja je po profesiji magistrica hortikulture, saopćeno je iz Općine Centar.

Leave a comment