Skip to content Skip to footer

Konferencija Reconnect u Sarajevu: Biznis servis lideri prepoznaju šansu za ulaganje u BiH

U okviru aktivnosti konferencije Reconnect u Sarajevu su održane konsultacije Asocijacije biznis servis lidera u BiH (ABSL), koje su okupile na jednom mjestu ključne kompanije iz sektor biznis outsourcinga u Bosni i Hercegovini.
Erol Mujanović iz ABSL-a izjavio je da su konsultacije odlično prošle, kako po pitanju odziva i kvalitetnog prisustva, prije svega kompanija, tako i po toku diskusije i važnosti obrađenih tema.
– Aspekt koji je veoma važan za djelovanje ABSL asocijacije i njenih budućih članica jeste da kompanije iz različitih oblasti poslovnih usluga budu zastupljene i to je upravo i bio slučaj. Osim najrazvijenijeg i najprepoznatijeg IT sektora, tu su bili i predstavnici dizajnerske industrije, kao i računovodstva, zapošljavanja, podrške korisnicima i još nekoliko drugih industrija koje broje stotine hiljada zaposlenih u outsourcing industriji širom Evrope – kazao je Mujanović.
Prezentirani su i različiti važni aspekti poslovanja ABSL asocijacije, poput formiranja Strateškog odbora.
Mujanović je naveo da je ABSL asocijacija predstavila i više informacija o modalitetima članstva i partnerstva. Istakli su da će članstvo biti besplatno za kompanije u 2019. i 2020. godini, što je omogućeno zahvaljujući podršci projekta Market Makers.
– Gotovo svi prisutni su izrazili želju i potrebu za još jednom i što skorijom radionicom ovog tipa i izrazili intereres da postanu članovi asocijacije ABSL. Na okruglom stolu su diskutovana i iskustva domaćih kompanija iz ove oblasti o tome kako “prodati” BiH kao lokaciju i kako prevazići pojedine izazvove poput nedovoljno kvalitetnog imidža i reputacije zemlje u očima stranih partnera i investitora te kako bi se odlučili za poslovanje u BiH. Istaknuta je i važnost pravljena vrlo kvalitetnog zakonskog okvira za outsourcing industriju u Bosni i Hercegovini – rekao je Mujanović.
Konferencija “Reconnect”, u okviru koje su održane konsultacije ABSL-a, realizirana je uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest” te je okupila više od 230 učesnika iz zemlje i svijeta, saopćeno je iz tog projekta.

Leave a comment

0/100