Skip to content Skip to footer

Sarajevo Business Forum: Jačanje brenda države može donijeti nove investicije

Glavni grad BiH 11. i 12. maja bit će domaćin najveće poslovno-investicijske konferencije u regionu, 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), na kojem će se predstaviti niz investicijskih projekata i poslovnih prilika iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. Sarajevo Business Forum okuplja najutjecajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, s ciljem prezentiranja poslovnih prilika i mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali  i zemlje regiona – Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

O privrednim potencijalima BiH i zemalja jugoistočne Evrope razgovarali smo s Nežadom Gušićem, članom uprave BBI banke, koja  je organizator ovog regionalnog poslovnog skupa u saradnji sa svojim dioničarima Islamskom razvojnom bankom, Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom i drugim domaćim i međunarodnim partnerima.

Kakva su očekivanja od ove konferencije?

-Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, 11. Sarajevo Business Forum će biti održan 11. i 12. maja. Svaki naredni SBF je bio bolji od prethodnog, bilo da je riječ o broju učesnika, investitora, ili broju prijavljenih projekata. A  upravo broj prijavljenih projekata ističe SBF u odnosu na druge investicijske konferencije. Tako i ove godine očekujemo veliki broj prijavljenih projekata iz BiH i  zemalja regiona. Projekti će investitorima biti prezentovani drugog dana Foruma tokom održavanja B2B sastanaka.

Prethodnih Foruma Sarajevo je ugostilo brojne istaknute i utjecajne ličnosti. Možemo li očekivati i ove godine neke od njih?

-Kao i prethodnih godina, i ove godine nas očekuje bogat program s eminentnim govornicima i panelistima. Prvi dan konferencije će se organizovati u Parlamentu BiH gdje će prisustvovati poslovni i politički lideri iz regiona i svijeta, dok će drugi dan biti rezerviran za poslovne susrete kako bi povezali regionalne i domaće projekte s poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta. Očekujemo da će internacionalne delegacije predvođene liderima iz svijeta biznisa doprinijeti da SBF zadrži epitet najbolje poslovno-investicijske konferencije u jugoistočnoj Evropi.

Možete li nam reći koliko će investitora i privrednika učestvovati i odakle sve dolaze?

-SBF ima svoju tradiciju u kontekstu investitora koji dolaze na konferenciju, ali isto tako i podršku, prije svega, zemalja vlada i vlasnika BBI-a, Islamske razvojne banke, Dubai islamske banke i Abu Dhabi islamske banke. I ove godine, kao i prethodnih, očekujemo investitore iz cijelog svijeta – od Amerike pa do Malezije. Mi još aktivno prezentiramo Sarajevo Business Forum i već imamo najavljene velike delegacije privrednika iz Norveške, Bahreina, Malezije, Indonezije i Turske s njihovim privrednim komorama. SBF smo prezentirali i privrednicima iz Evropske unije. Promocija u Oslu izazvala je veliku pažnju norveških privrednika, a BiH je predstavljena kao jedna od najdinamičnijih zemalja u svijetu, koja postaje sve popularnije mjesto za ulaganje i poslovanje. Norveška ima najbolje proizvodne tehnologije za energiju, te su najavili velike investicije u energetski sektor u BiH. Pored energetskog, iskazan je interes i za partnerstva u metalnom i drvnom sektoru. Osim tradicionalno prisutnih investitora iz Golfskog zaljeva i ostatka Azije, pozvali smo evropske multinacionalne kompanije koje bi s domaćim privrednicama sarađivale na principu zajedničkog ulaganja.

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“. O čemu se radi?

-Mislimo da BiH može i treba biti vrlo atraktivna „nearshoring“ destinacija, odnosno destinacija gdje bi strane firme prebacivale svoju proizvodnju. To definitivno može dovesti do jednog ogromnog ekonomskog napretka, prije svega može zaustaviti odliv stručnog, mladog i sposobnog kadra izvan BiH. Ali, ovo se isto odnosi i na sve zemlje u regionu, jer zemlje Zapadnog Balkana imaju tradiciju u proizvodnji, solidnu infrastrukturu, te vrijedne privrednike i kvalifikovanu i stručnu radnu snagu. Razvijene zemlje iz naše blizine kao što su Italija, Njemačka, Austrija ili Švicarska, te druge države Zapadne Evrope su zasnivale svoje poslovanje i proizvodne kapacitete u dalekim zemljama. Dugi niz godina smo razgovarali o prebacivanju proizvodnje u BiH, što do ovog trenutka to nije bilo moguće. Trenutno su ekonomski tokovi promijenili ovakav način poslovanja i pokazuje se interes prema prebacivanju proizvodnje u bliže zemlje u Evropi, kao što je BiH. Naša infrastruktura je solidna, imamo dobru tehnologiju, što može ujedno biti i prekretnica za ekonomiju BiH. Upravo ova realokacija u BiH se već i dešava u realnom sektoru.

Imate li podatke koliko će projekata biti predstavljeno na ovogodišnjem SBF-u?

-Očekujemo najveći broj prijavljenih projekata. Ove godine smo s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, kao strateškim partnerom, omogućili svim općinama iz Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona da se predstave na ovogodišnjem Forumu. Tako će 120 kompanija s ova dva kantona imati, pored same prezentacije poslovanja i projekata, mogućnost sastanaka s potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za ulaganje u našu zemlju kroz besplatno učešće na SBF-u.

Koliko će na Forumu biti privrednika iz BiH?

-Za sada možemo reći da vlada veliki interes za učešće. SBF je platforma gdje možemo vidjeti sve što BiH i regija može ponuditi poslovnim partnerima i investitorima. Iz godine u godinu broj učesnika, partnera i investitora Foruma se udvostručuje, te i ove godine očekujemo veliki odziv. U saradnji sa  klijentima BBI banke, bh. privrednicima nosiocima ekonomskog razvoja BiH dogovorili smo njihovo prisustvo na SBF-u. Privrednici iz BiH vide veliku šansu za privlačenje investicija, zajedničkih ulaganja ili pronalaska partnera putem SBF-a.

BBI banka i USAID Turizam organizirat će poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističkoj industriji.  Šta je cilj ovog panela i šta je to što BiH može ponuditi u turističkom smislu?

Sarajevo Business Forum će ove godine imati saradnju i sa USAID Turizmom u BiH na području turizma, kao jednog od ključnih sektora na ovogodišnjem SBF. BiH će se promovirati kao svjetska turistička destinacija. BBI i USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini potpisali su Pismo namjere čiji je cilj promocija turističkih potencijala u BiH, te će se prvi dan Foruma organizirati poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističkoj industriji. Na panelu će prisustvovati ključni donosioci odluka iz javnog sektora, kao i ugledni svjetski i domaći stručnjaci iz oblasti turističke industrije. Cilj je istaći značaj turizma kao strateške privredne grane za pokretanje ekonomskog i društvenog razvoja BiH.